Meskalin.cz/Fórum/Hnojení kaktusů v zimě – co si o tom myslíte?

Hnojení kaktusů v zimě – co si o tom myslíte?

Nedávno jsem se začal zajímat o péči o kaktusy a přemýšlel jsem nad tím, jak je to vlastně s hnojením v zimních měsících. Vím, že většina rostlin potřebuje méně živin, když je venku zima a dny jsou kratší, ale u kaktusů je to prý trochu jinak. Zajímá mě, jestli je opravdu potřeba hnojit všechny kaktusy v zimě, nebo to záleží na druhu? Mám doma několik různých druhů kaktusů, některé jsou v klasických květináčích a některé v podmínkách skleníku. Také jsem slyšel, že někteří lidé hnojí i v zimě, zatímco jiní tvrdí, že by se to mělo dělat jen na jaře nebo v létě. Jaká je vaše zkušenost? Hnojíte své kaktusy během zimního spánku? Jaký typ hnojiva používáte a jak často? Zajímalo by mě také, jestli jsou nějaké specifické potřeby pro různé druhy kaktusů. Díky za všechny rady a tipy!

139 slov
1.4 minut čtení
25. 5. 2024
Radek Žižka
Radek Žižka

Hnojení kaktusů v zimě je dost kontroverzní téma. Většina kaktusů v zimě odpočívá a nepotřebuje tolik živin jako v létě, kdy jsou v aktivním růstu. Obecně bych doporučil hnojit spíš na jaře a v létě, kdy rostliny opravdu potřebují podporu pro růst. Pokud máš kaktusy ve skleníku, tak tam může být tepleji a některé druhy můžou být aktivnější, takže tam bys mohl zkusit slabší hnojivo naředěné. Ale opatrně, protože příliš mnoho hnojiva může způsobit spálení kořenů. Osobně hnojím jen občas a většinou se snažím dodržovat pravidlo, že méně je více. Rozhodně bych se vyhnul hnojení v lednu nebo únoru, to je čas spánku. Takže to asi záleží na druhu a podmínkách, co máš doma.

114 slov
1.1 minut čtení
8. 2. 2025
Emil Drábek
Emil Drábek

Hnojení kaktusů v zimě je taková rozporuplná věc. Obecně se doporučuje, že během zimního spánku bys je neměl hnojit, protože většina kaktusů v tu dobu v podstatě „spí“ a nevyžaduje tolik živin. V přírodě mají kaktusy období klidu a v zimě většinou nerostou. Ale pokud máš nějaké speciální druhy, které jsou aktivní i v zimě, tak bys možná mohl uvažovat o slabším hnojivu. Já osobně hnojím jen na jaře a v létě, když rostou. Používám speciální hnojivo na kaktusy – nedávno jsem viděl, že je na trhu něco kapalného, co se dává do vody při zalévání. Takže jestli chceš mít zdravý kaktusy, radši vyčkej do teplejších měsíců. Případně si zjisti konkrétní potřeby svých kaktusů, protože některé druhy mohou mít jiný režim než ostatní.

123 slov
1.2 minut čtení
30. 1. 2025
Blanka Vaníčková
Blanka Vaníčková
Podobné otázky