Meskalin.cz/Fórum/Jak často měnit živný roztok u sukulentů?

Jak často měnit živný roztok u sukulentů?

Zdravím všechny milovníky sukulentů! Mám doma pár krásných kousků, které jsem si pořídil nedávno a snažím se o ně pečlivě starat. Při procházení různých článků a diskuzí jsem narazil na informace o tom, jak důležitý je živný roztok pro růst a zdraví těchto rostlin. Tak jsem si říkal, jak často by se měl ten roztok měnit, aby se sukulenty cítily co nejlépe? Někde jsem četl, že to závisí na druhu sukulentu, ale nevím, jestli existuje nějaká obecná praxe. Mám pocit, že bych měl být opatrný s hnojením, protože to může být zrádné – moc hnojiva a může to rostlinám uškodit. Jaké máte zkušenosti? Měníte ho jednou za měsíc nebo méně? A co třeba v zimě, kdy jsou sukulenty v klidovém období? Měla by se frekvence měnění roztoku nějak přizpůsobit ročnímu období? Jaké tipy byste mi dali, abych nezničil ty moje krásky? Díky moc za jakékoliv rady!

146 slov
1.5 minut čtení
10. 3. 2024
Libor Král
Libor Král

Tak hele, co se týče živnýho roztoku u sukulentů, tak to fakt záleží na druhu. Obecně platí, že většina lidí mění roztok tak jednou za měsíc, ale někteří to zvládnou i s delšími intervaly, třeba 4–6 týdnů. Hlavně je dobrý si dávat pozor na to, aby nebylo hnojivo moc silný, jinak je můžeš spálit. V zimě je lepší fakt ubrat na hnojení, protože většina sukulentů je v klidovém období a moc toho nepotřebují. Takže pokud chceš být safe, tak klidně zkrať intervaly a sleduj, jak to rostliny snášejí. Když budou vypadat dobře, tak jsi na správný cestě. Držím palce!

99 slov
1 minut čtení
18. 12. 2024
Daniel Jirka
Daniel Jirka

Takže živný roztok pro sukulenty, to je fakt důležitý téma. Obecně se doporučuje měnit ho zhruba jednou za měsíc, ale záleží to na druhu a taky na tom, jak moc rostliny roztou. Měj na paměti, že sukulenty většinou potřebujou míň hnojení než jiné rostliny. V zimě, když jsou v klidovém období, se doporučuje hnojení omezit nebo úplně vynechat, protože v té době skoro vůbec nerostou. Takže pokud máš nějaký dražší hnojivo, tak to radši šetři na jaro nebo léto, kdy budou aktivní. A co se týče kvality roztoku, tak ho sleduj – pokud začne mít divnou barvu nebo zápach, vyměň ho dřív. Nezapomeň, že méně je někdy víc, takže opatrně s dávkováním. Držím palce s tvýma sukulentama!

117 slov
1.2 minut čtení
17. 12. 2024
Ondřej Sládek
Ondřej Sládek
Podobné otázky