Jak správně zalévat tropické rostliny doma?
Zdravím všechny pěstitele a milovníky exotických rostlin! Mám na srdci dotaz ohledně zalévání tropických rostlin, protože mám pocit, že se v tom trochu ztrácím. Nedávno jsem si pořídil pár krásných kousků, jako je monstera, pothos a nějaké palmy, ale pořád se mi nedaří najít ten správný rytmus ve zalévání. Takže bych chtěl poprosit zkušené pěstitele o radu. Jak často by se měly tyto rostliny zalévat? Existuje nějaký univerzální tip, který by mohl platit pro většinu tropických rostlin? Slyšel jsem, že někteří lidé používají metodu "pocitu" – jako že se dotknou půdy a podle toho rozhodnou, jestli zalévat nebo ne. Ale je to opravdu tak jednoduché? Nechtěl bych svoje nové rostlinky zbytečně přelít nebo naopak nechat uschnout. A co se týče vody – je lepší používat dešťovou vodu, nebo stačí kohoutková? A ještě bych chtěl vědět, jestli se liší potřeby mladých rostlin a těch starších, co už vyrostly. Jaké znaky bych měl sledovat, abych poznal, že moje rostlina potřebuje vodu? Děkuji všem za jakoukoli pomoc a tipy! Každá rada se hodí!