Meskalin.cz/Fórum/Jak správně zalévat tropické rostliny doma?

Jak správně zalévat tropické rostliny doma?

Zdravím všechny pěstitele a milovníky exotických rostlin! Mám na srdci dotaz ohledně zalévání tropických rostlin, protože mám pocit, že se v tom trochu ztrácím. Nedávno jsem si pořídil pár krásných kousků, jako je monstera, pothos a nějaké palmy, ale pořád se mi nedaří najít ten správný rytmus ve zalévání. Takže bych chtěl poprosit zkušené pěstitele o radu. Jak často by se měly tyto rostliny zalévat? Existuje nějaký univerzální tip, který by mohl platit pro většinu tropických rostlin? Slyšel jsem, že někteří lidé používají metodu "pocitu" – jako že se dotknou půdy a podle toho rozhodnou, jestli zalévat nebo ne. Ale je to opravdu tak jednoduché? Nechtěl bych svoje nové rostlinky zbytečně přelít nebo naopak nechat uschnout. A co se týče vody – je lepší používat dešťovou vodu, nebo stačí kohoutková? A ještě bych chtěl vědět, jestli se liší potřeby mladých rostlin a těch starších, co už vyrostly. Jaké znaky bych měl sledovat, abych poznal, že moje rostlina potřebuje vodu? Děkuji všem za jakoukoli pomoc a tipy! Každá rada se hodí!

170 slov
1.7 minut čtení
20. 10. 2024
Šárka Brožová
Šárka Brožová

Zalévání tropických rostlin je fakt o cviku. Neexistuje univerzální pravidlo, ale většinou se doporučuje zalévat, když je vrchní vrstva půdy suchá – zkus prostě prstem zkontrolovat, jestli je půda vlhká nebo ne. Monsteru a pothos většinou stačí zalévat jednou týdně, ale v létě třeba častěji. Palmy to můžou mít trošku jinak, ty potřebují víc vláhy, tak dej pozor, aby ti neuschly. Kohoutková voda je ok, ale když můžeš, dej radši dešťovku, ta je pro rostliny lepší. Mladý rostlinky chtěj víc péče a vlhkosti než ty starší. Poznáš to podle listů – pokud začnou žloutnout nebo se kroutit, tak potřebujou vodu. Tak drž palce a nezapomeň na správný drenážní systém v květináči.

111 slov
1.1 minut čtení
1. 12. 2024
Simona Přibylová
Simona Přibylová

Zalévání tropických rostlin může být fakt oříšek, ale jde to. Obecně platí, že je lepší zalévat, až když je půda suchá na dotek. Můžeš zkusit zabořit prst do země a tak zjistit vlhkost. Pokud je půda suchá zhruba do dvou třetin hloubky květináče, je čas zalévat. Co se týče frekvence, tak to hodně závisí na teplotě a vlhkosti v místnosti. V létě třeba jednou za týden, v zimě klidně i méně.

Co se vody týče, dešťová voda je super, pokud máš možnost ji sbírat. Kohoutková voda je taky ok, ale dej pozor na chlór – můžeš jí nechat odstát přes noc. Mladé rostliny obvykle potřebují víc vody než ty starší, ale i tak sleduj listy – pokud začnou žloutnout nebo opadávat, můžeš něco dělat špatně.

Takže hlavně to chce sledovat rostliny a přizpůsobit se jim. Zkušenosti ti ukážou víc než jakýkoliv návod.

141 slov
1.4 minut čtení
7. 7. 2024
Miroslava Sedláčková
Miroslava Sedláčková

Zalévání tropických rostlin je fakt umění. Neexistuje nějakej univerzální recept, ale většinou platí, že je lepší zalévat méně, než víc. Dotyk s půdou je fajn způsob, jak zjistit, jestli potřebují vodu – pokud je horní vrstva půdy suchá, tak to chce trochu vody. U rostlin jako monstera nebo pothos to chce hlavně sledovat listy. Když začnou žloutnout, může to znamenat, že je přelíváš. Co se vody týče, dešťovka je ideální, ale pokud máš jen kohoutkovou, tak ji nech aspoň den odstát, aby vyprchaly chlór. Mladý rostliny potřebují víc vlhkosti než starší, takže na ně dávej pozor. Celkově je dobrý mít v paměti, že každá rostlina je jiná a časem se naučíš, co tvým kouskům vyhovuje.

115 slov
1.2 minut čtení
12. 9. 2024
Ladislav Polák
Ladislav Polák
Podobné otázky