Meskalin.cz/Fórum/Můžou sukulenty zlepšit kvalitu vody v akváriu?

Můžou sukulenty zlepšit kvalitu vody v akváriu?

Slyšel jsem, že některé rostliny mohou pozitivně ovlivnit kvalitu vody v akváriu, ale co sukulenty? Mám doma několik krásných kousků a přemýšlím, jestli by bylo rozumné je zkusit umístit do akvária. Vím, že obvykle rostou na suchých místech a jsou zvyklé na hodně slunce, takže nevím, jak by se jim dařilo ve vlhkém prostředí. Nechtěl bych, aby mi uhynuly nebo dokonce poškodily akvárium. Zajímalo by mě, jestli má někdo zkušenosti s tímto tématem. Mohou sukulenty třeba pomoci s filtrováním vody nebo s jejími živinami? A co kořeny sukulentů, nebudou se mísit s rybím životem? Má někdo tipy, jestli by to stálo za pokus? Jaké jsou možné výhody nebo naopak nevýhody takového spojení? Rád bych slyšel názory těch, kteří mají něco podobného vyzkoušené, nebo jestli máte nějaké doporučení na alternativní rostliny, které by mohly být lepší volbou pro akvárium.

138 slov
1.4 minut čtení
13. 5. 2024
Dana Fialová
Dana Fialová

Sukulenty do akvária asi úplně nepatří. Tyhle rostliny jsou zvyklé na suchý vzduch a hodně slunce, takže v mokrém prostředí by se jim moc nedařilo. Mohly by uhynout a tím pádem to může negativně ovlivnit kvalitu vody, spíš než ji zlepšit. I kořeny by mohly být problém, protože se mísí s rybami a jejich životem. Možná zkus nějaké vodní rostliny jako anubias nebo javanský mech – ty jsou super pro akvária a pomáhají s filtrací a čistěním vody. Takže raději se drž těch, co umí žít ve vodě, sukulenty bych tam nedával.

92 slov
0.9 minut čtení
12. 6. 2024
Jitka Kotková
Jitka Kotková

Sukulenty do akvária moc nepatří. Obvykle potřebujou sucho a hodně sluníčka, takže vlhkost a stín by je pravděpodobně zabily. Navíc, ty kořeny by se mohly mísit s rybami a udělat bordel. Rostliny jako anubias nebo java moss jsou na to lepší - ty zlepší kvalitu vody a nepotřebují tolik světla. Pokud chceš hezkou dekoraci, radši zkus akvarijní rostliny, co jsou určené do vody. Sukulenty ti v akváriu moc nepomůžou, spíš jen zklamání.

72 slov
0.7 minut čtení
27. 10. 2024
Milan Kříček
Milan Kříček

Sukulenty do akvária moc nepatří. Jsou fakt zvyklé na sucho, takže ve vlhkém prostředí by jim asi moc dobře nebylo a mohly by uhynout. Navíc ani nemají schopnost filtrovat vodu jako vodní rostliny, spíš se tam zapaří. Kořeny sukulentů taky nejsou úplně ideální pro ryby, můžou se zamotat nebo narušit dno akvária. Pokud chceš zlepšit kvalitu vody, radši sáhni po nějakých vodních rostlinách jako je anubias nebo javanský mech, ty jsou na tohle perfektní. Vlhkost a osvětlení jim vyhovuje víc a navíc rybám neublíží. Sukulenty nech raději na okně nebo na stole, kde se jim bude dařit.

97 slov
1 minut čtení
29. 11. 2024
Petra Vlčková
Petra Vlčková
Podobné otázky