Meskalin.cz/Fórum/Co se stane, když se pokusím vysadit sukulent do nevhodného prostředí?

Co se stane, když se pokusím vysadit sukulent do nevhodného prostředí?

Zajímá mě, co všechno se může stát, když se rozhodnu vysadit sukulent do prostředí, které není pro něj vhodné. Mám na mysli třeba, když ho dám do příliš vlhkého místa nebo na místo s nedostatkem světla. Jak moc mu to může ublížit? Slyšel jsem, že sukulenty jsou docela odolné rostliny, ale co když je takové prostředí opravdu extrémní? Může z toho mít nějaké zdravotní problémy? Třeba začnou žloutnout listy nebo se objeví plíseň? A co kořeny, jak na to reagují? Vím, že jsou zvyklé na suché podmínky, ale co když je úplně přemokřím? Jak dlouho trvá, než se takové nešťastné rozhodnutí projeví? Je lepší hned zasáhnout a pokusit se ho přesadit, nebo mám počkat a doufat, že se nějak vzpamatuje? Rád bych slyšel zkušenosti ostatních, protože plánuju více sukulentů a nechci udělat chybu. Jaké máte tipy na to, aby se takovým situacím dalo vyhnout?

144 slov
1.4 minut čtení
24. 5. 2023
Kristýna Ševčíková
Kristýna Ševčíková

Když dáš sukulent do nevhodného prostředí, jako je třeba vlhký stín, tak to pro něj může být fakt hrozné. Příliš vlhkost může způsobit, že začnou žloutnout listy a nakonec i uhynou. Sukulenty mají rády sucho, takže když pořád stojí ve vodě nebo v moc mokré půdě, může se jim začít hromadit plíseň a kořeny začnou hnít. To je pak konečná. Zdravotní problémy se projeví relativně rychle – klidně za pár týdnů. Taky se ti může stát, že listy ztratí tvar a začnou se deformovat. Když vidíš, že něco není v pořádku, je lepší jednat hned a přesadit ho do suchého prostředí s dobrou drenáží. Čím dřív zasáhneš, tím víc šancí má na přežití. Měj na paměti, že sukulenty milujou slunce a suché podmínky, tak tohle měj na paměti při výběru místa. Udržuj je na světlém místě a vyhýbej se nadměrnému zalévání, jinak si zrovna s těmi sušenkami zaděláš na pěkný problém.

151 slov
1.5 minut čtení
25. 4. 2024
Ludmila Suchá
Ludmila Suchá

Když dáš sukulent do nevhodnýho prostředí, může to mít dost špatný následky. Třeba pokud ho dáš na místo, kde je moc vlhko, tak se mu začnou hromadit vody v půdě a to mu může úplně zničit kořeny. V tom lepším případě začne žloutnout a shazovat listy, v tom horším můžeš mít plíseň nebo kořenovou hnilobu. Sukulenty sice jsou odolný, ale když jsou v extrémně vlhkým prostředí, tak to pro ně fakt není dobrý. A co se týče nedostatku světla – no, to taky není žádná sláva. Rostliny začnou strádat, stahujou se, listy se ztenčují a nakonec můžou umřít na nedostatek energie. Pokud zjistíš, že něco není v pořádku, je nejlepší zasáhnout co nejdřív a zkusit je přesadit do lepšího prostředí. Čím dřív zasáhneš, tím větší šance máš, že se vzpamatujou. Takže radši nečekat a jednat hned.

136 slov
1.4 minut čtení
20. 12. 2024
Andrea Coufalová
Andrea Coufalová

Tak hele, když dáš sukulent do špatnýho prostředí, jako je moc vlhko nebo tma, tak se mu fakt nebude dařit. Vlhkost mu může způsobit, že začne hnít, hlavně kořeny. To se projevuje žloutnutím listů a nakonec můžou začít opadávat. Pokud je na tmavým místě, tak zase začne ztrácet barvu a bude se táhnout za světlem, což vypadá dost blbě.

Obecně platí, že sukulenty potřebujou dobře drenážovanou půdu a dostatek světla, jinak to prostě nefunguje. Když vidíš, že se něco děje, nejlepší je hned zasáhnout a pokusit se ho přesadit do lepšího prostředí. Když čekáš, tak to může být už pozdě a sukulent se nevzpamatuje. Mám zkušenost, že když je přemokřený, tak to trvá jen pár týdnu, než začne být vidět problém. Takže radši na to dávej pozor a udělej si nějaký pravidlo ohledně zalévání a místa pro ně! Taky nezapomeň na dobrý květináč s otvorem na dno!

147 slov
1.5 minut čtení
5. 10. 2023
Vladimír Jílek
Vladimír Jílek
Podobné otázky