Meskalin.cz/Fórum/Můžu pěstovat kaktusy v běžné hlíně?

Můžu pěstovat kaktusy v běžné hlíně?

Přemýšlím o tom, jestli je možné pěstovat kaktusy v obyčejné hlíně, kterou běžně používám na květiny. Vím, že kaktusy jsou docela specifické rostliny a mají své vlastní nároky na půdu, světlo a zálivku. Zajímalo by mě, jestli by jim taková běžná hlína mohla vyhovovat, nebo jestli by to bylo pro jejich růst spíše kontraproduktivní. O kaktusech jsem slyšel, že potřebují hodně slunce a nějakou propustnou půdu, ale co ta běžná hlína? Mám strach, že by mohla zadržovat moc vody a kaktusy by mi uhynuly. Je potřeba do té hlíny něco přidat, třeba písek nebo perlitem, aby se zlepšila drenáž? Jaké jsou vlastně nejlepší směsi na pěstování kaktusů a sukulentů? Měli jste někdo zkušenosti s pěstováním kaktusů v té klasické květinové hlíně? Jaké byly výsledky? Byl bych rád za každou radu nebo tipy. Díky moc!

134 slov
1.3 minut čtení
20. 12. 2024
Šárka Doležalová
Šárka Doležalová

Kaktusy fakt potřebujou jinou půdu než normální květinová hlína. Běžná hlína je většinou moc těžká a zadržuje vodu, což pro kaktusy není dobrý – uhynou na hnilobu. Já bych doporučil smíchat tu hlínu s pískem nebo perlitem, aby byla lépe propustná. Dost lidí dává třeba 50 % písku a 50 % té běžné hlíny. Můžeš taky koupit speciální směsi na kaktusy, ty jsou už namíchaný. Důležitý je, aby měly dostatek světla a zálivku jen když je opravdu suchá. Takže jo, s trochou úpravy bys to zvládnul, ale radši se vyhni čistě obyčejný hlíně.

93 slov
0.9 minut čtení
8. 11. 2024
Alena Coufalová
Alena Coufalová

Takže, kaktusy a obyčejná hlína... To není úplně ideální kombinace. Kaktusy mají rády suchou a propustnou půdu, zatímco běžná hlína většinou hodně zadržuje vodu. Když jim dáš obyčejnou hlínu, tak je dost pravděpodobné, že je přeliješ a uhynou. Je dobrý nápad smíchat tu hlínu s pískem nebo perlitem, aby se zlepšila drenáž. Někteří lidi používají i speciální směsi na kaktusy, co se dají koupit v květinářství. Taky je důležitý dostatek světla, to už víš. Takže jestli chceš mít kaktusy v pohodě, tak si s tou hlínou pohraj a dodej něco, co pomůže odvodnit vodu.

94 slov
0.9 minut čtení
12. 12. 2024
Rudolf Kašpar
Rudolf Kašpar

Běžná hlína na květiny obvykle není pro kaktusy ideální. Kaktusy potřebují dobře propustnou půdu, aby se zabránilo hnilobě kořenů, a obyčejná hlína může být moc těžká a zadržovat vodu. Nejlepší je smíchat ji s pískem, perlitem nebo kamenivem, což zlepší drenáž. Zkus třeba poměr 1:1 s pískem nebo speciální substrát na kaktusy, pokud ho seženeš. Měl jsem pár zkušeností s pěstováním v obyčejné hlíně a většina kaktusů mi uhynula nebo vypadala špatně, takže radši zainvestuj do lepší směsi. Pokud chceš, aby ti kaktusy rostly a prosperovaly, tak s tou hlínou to nebude nejlepší volba.

94 slov
0.9 minut čtení
24. 1. 2025
Eva Jarošová
Eva Jarošová
Podobné otázky