Meskalin.cz/Fórum/Jak se zbavit pavučinek na kaktusech?

Jak se zbavit pavučinek na kaktusech?

Když jsem si před pár měsíci pořídil nový kaktus, byl jsem nadšený, jak krásně roste. Jenže teď jsem si všiml, že se na něm objevily nějaké divné pavučinky, které mě dost znepokojují. Nevíte, co to vlastně je? Mám pocit, že by to mohlo být něco vážného, protože jsem slyšel, že takové pavučinky mohou být známkou škůdců, jako jsou třeba svilušky nebo nějaké jiné parazity. Jak bych měl správně reagovat? Je tady někdo, kdo má zkušenosti s tímhle problémem? Co byste doporučili pro léčbu kaktusů, když už mám pavučinky? Je lepší použít nějaký chemický postřik, nebo existují přírodní způsoby, jak se toho zbavit? A co když se to rozšíří na další rostliny? Měl bych oddělit kaktus od ostatních pokojových rostlin? Doufám, že mi poradíte něco účinného, abych neztratil své milované kaktusy. Jaké jsou vaše tipy a triky na ochranu před těmito škůdci? Děkuju moc za každou radu!

146 slov
1.5 minut čtení
31. 12. 2022
Miroslava Novotná
Miroslava Novotná

Jasně, pavučinky na kaktusech jsou většinou znakem svilušek, což jsou fakt otravní škůdci. Nejdřív je dobrý kaktus oddělit od ostatních rostlin, aby se to nerozšířilo. Můžeš zkusit umýt kaktus vodou a jemným kartáčkem, to někdy pomůže. Pokud to nepomůže, zkus nějaký insekticid, ale dej pozor na to, aby byl vhodný na kaktusy. Přírodní cesta je třeba neemový olej nebo mýdlový roztok, to může fungovat taky. Každopádně kontroluj rostliny pravidelně, aby ses ujistil, že se ti to nevrátí. Držím palce!

79 slov
0.8 minut čtení
28. 8. 2024
Jitka Musilová
Jitka Musilová

Ty pavučinky vypadají dost jako svilušky, ty jsou fakt otravný. Zkus nejdřív kaktus dobře umýt pod vlažnou vodou, ať to spláchne. Pak můžeš zkusit nějaký neemový olej nebo mýdlový roztok, to by mělo pomoct. Chemické postřiky jsou taky možnost, ale já osobně preferuju ty přírodní metody. Určitě kaktus odděl od ostatních rostlin, ať se to nerozšíří. Kontroluj i další rostliny, jestli na nich něco není. Kdyby to nefungovalo, můžeš zkusit i častější postřiky, ale dej pozor, ať ho nepřeliješ. Držím palce!

81 slov
0.8 minut čtení
24. 9. 2024
Dana Bartošová
Dana Bartošová
Podobné otázky