Meskalin.cz/Fórum/Proč mi žloutnou listy na kaktusu?

Proč mi žloutnou listy na kaktusu?

Mám doma několik kaktusů a poslední dobou si všímám, že některé z nich začínají mít žluté listy. Nechápu, co se děje, protože se o ně starám a snažím se jim poskytnout tu nejlepší péči. Zalévám je jen jednou za čas, jak jsem slyšel, že kaktusy to mají rády, a stojí na slunném místě, takže by měly mít dostatek světla. Přesto se mi zdá, že ta žloutnutí jsou čím dál tím horší. Zkoušel jsem i měnit místo, kde je mám, ale ani to moc nepomohlo. Může to být nějaký parazit nebo nemoc? Nebo dělám něco špatně s péčí? Možná jsem je přelil a teď trpí nedostatkem živin? Zajímalo by mě, jestli máte nějaké zkušenosti s podobným problémem. Jaké jsou příznaky toho, že kaktus trpí a co bych měl udělat pro to, abych mu pomohl? Je třeba něco speciálního na hnojení nebo jinou péči? Budu rád za jakoukoli radu nebo tipy od vás, kteří se zabýváte pěstováním kaktusů. Děkuji!

157 slov
1.6 minut čtení
12. 10. 2024
Oldřich Starý
Oldřich Starý

Žloutnutí listů na kaktusu může mít pár příčin. První věc, co zkontroluj, je zalévání. Kaktusy fakt nemají rády, když je přeliješ, a pokud se ti zdá, že se substrát moc drží vlhkosti, tak to může být problém. Zkus je nechat víc proschnout mezi zálivkami. Taky se podívej, jestli máš správný substrát, ideálně nějaký pro sukulenty nebo kaktusy.

Další věc je světlo. I když říkáš, že jsou na slunném místě, mohlo by jim vadit příliš přímé slunce, zvlášť v létě. Místo toho můžeš zkusit trochu filtrovaného světla.

Pak je tu možnost parazitů nebo plísně – mrkni pod listy a na stonky, jestli tam není něco podezřelého. A pokud jsi nedávno hnojil, tak to chce opatrně s tím hnojením; kaktusy hnojíš většinou během vegetačního období a moc toho nepotřebují.

Pokud máš možnost, zkus taky udělat kontrolu kořenů; někdy kořeny uhynou a pak se to projeví na celé rostlině. Takže jestli máš pocit, že něco není v pořádku, neváhej a udělej revizi. Všechny tyhle věci by ti měly pomoct zjistit, co se děje.

169 slov
1.7 minut čtení
13. 1. 2025
Marek Tesař
Marek Tesař

Žloutnutí listů na kaktusu může mít víc příčin. Určitě zkontroluj zalévání, i když si říkáš, že zaléváš málo, kaktusy nemají rády, když je přeliješ. Měl bys mít substrát dobře propustný, aby voda mohla rychle odtékat. Pokud je půda stále mokrá, kořeny můžou začít hnít a to způsobuje žloutnutí.
Další věc je světlo – pokud máš kaktusy na okně, tak se ujisti, že mají dostatek slunečního světla, ale ne přímo po celý den, protože to může spálit.
Můžeš zkusit hnojit speciálním hnojivem na kaktusy, ale opatrně s tím – moc hnojiva taky škodí.
Pokud se žloutnutí zhoršuje a na rostlině vidíš i jiné příznaky jako skvrny nebo pavučinky, tak by to mohlo být něco jako plíseň nebo paraziti. V tom případě bych doporučil zkontrolovat i kořeny a případně použít nějaký fungicid nebo insekticid. Uvidíš, jestli se to zlepší.

140 slov
1.4 minut čtení
1. 2. 2025
Antonín Špaček
Antonín Špaček
Podobné otázky