Meskalin.cz/Fórum/Můžu pěstovat tropické rostliny na balkoně?

Můžu pěstovat tropické rostliny na balkoně?

Zajímalo by mě, jestli je možné pěstovat tropické rostliny na balkoně? Mám balkon, který není úplně velký, ale je tam dostatek slunce během dne. Přemýšlím o nějakých hezkých rostlinách jako jsou palmy nebo banánovníky, ale nevím, jak by zvládly naše klimatické podmínky. Slyšel jsem, že některé tropické rostliny potřebují vysokou vlhkost vzduchu a teploty nad 20 stupňů, takže nevím, jestli by se jim u nás na balkonu dařilo. Co si myslíte o tom, že bych je přezimoval doma? Jaké konkrétní druhy by byly vhodné pro balkon? Je třeba nějak speciálně připravit půdu nebo zvolit určité květináče? A co zálivka a hnojení, funguje to stejně jako u běžných balkonových květin? Vím, že tropické rostliny mají rády vodu, ale bojím se, aby se nemohly snadno přelít. Máte někdo s tímto zkušenosti a můžete mi doporučit nějaké tipy nebo triky, abych byl úspěšný v jejich pěstování? Děkuji!

144 slov
1.4 minut čtení
1. 9. 2024
Michal Brychta
Michal Brychta

Jasně, tropické rostliny na balkoně se dají pěstovat, i když to má svý výzvy. Záleží na tom, jaký tam máš podmínky. Pokud je tam dost slunce a trochu tepla, tak bys mohl zkusit třeba palmy nebo banánovníky. S těma teplotama to může být tricky, v zimě bys je měl určitě přezimovat doma, jinak ti umřou.

Co se týká půdy, tak použij kvalitní substrát s dobrou drenáží. Květináče vybírej spíš větší, aby měly dost místa a neplnily se vodou (to je důležité, aby se ti nepřelily). Zálivka by měla být pravidelná, ale pozor na moc vody – radši méně než více. Hnojení nějakým speciálním hnojivem pro tropické rostliny ti taky prospěje.

Jo a pamatuj, že tropické rostliny mají rády vlhkost, takže pokud nemáš vysokou vlhkost vzduchu, můžeš je občas rosit. Zkus to a uvidíš, co se bude dít.

Hlavně si dej pozor na mrazy a buď připravený je v zimě schovat dovnitř. Hodně štěstí!

152 slov
1.5 minut čtení
3. 1. 2024
Pavla Pospíšilová
Pavla Pospíšilová

Jasně, tropický rostliny na balkoně pěstovat můžeš, ale chce to pár věcí mít na paměti. Ty palmy a banánovníky jsou fajn volba, ale většina z nich potřebuje hodně tepla a vlhkosti. V zimě je fakt dobrý je přenést dovnitř, jinak ti umřou.

Co se týče půdy, tak doporučuji směs s dobrou drenáží, aby se ti kořeny nezaregistrovaly ve vodě. Květináče by měly mít díry na dně, aby voda mohla odtéct. Zálivka je důležitá – tropické rostliny mají rády vlhko, ale zas ne přelitý. Takže zkontroluj zeminu, než zaliješ.

Hnojení bys měl dělat pravidelně během vegetačního období, třeba jednou za měsíc tekutým hnojivem. Jak říkám, sluníčko na balkóně je super, takže to by mělo být v pohodě. Jenom dávej pozor na to, jaké máš konkrétní druhy, některé jsou víc náročný než jiný. Držím palce!

132 slov
1.3 minut čtení
16. 10. 2022
Jaroslav Jirka
Jaroslav Jirka
Podobné otázky