Meskalin.cz/Fórum/Kdy přestat zalévat kaktusy na zimu?

Kdy přestat zalévat kaktusy na zimu?

Při pěstování kaktusů jsem si vždycky kladl otázku, kdy je ten správný čas přestat s zaléváním, hlavně když se blíží zima. Vím, že kaktusy potřebují během růstového období dostatek vody, ale co se stane, když začnou chladné měsíce? Jak poznám, že už je potřeba to stopnout a nechat je v klidu? Mám se řídit teplotou v místnosti nebo tím, jak vypadají moje rostliny? Slyšel jsem, že někteří lidé stále zalévají i v zimě, zatímco jiní se snaží být co nejvíc opatrní. Jaká je vlastně ideální strategie pro péči o kaktusy v zimě? Měly by mít vůbec nějakou vodu nebo je lepší nechat je úplně bez ní, aby se nezahnívaly nebo nepřerůstaly? A co druhy kaktusů, které mám doma, měly by mít stejné potřeby? Opravdu mě zajímá, jak to vidíte vy, co děláte s vašimi kaktusy, když začnou mrazy? Jak předcházíte problémům a co doporučujete jako nejlepší praxi v této oblasti?

150 slov
1.5 minut čtení
6. 5. 2024
Jitka Kotková
Jitka Kotková

Jo, tak kaktusy na zimu, to je celkem ošemetný. Obecně platí, že bys měl přestat zalévat, když teplota klesne pod 10°C a většinou někdy během října nebo listopadu. To závisí taky na druhu kaktusu, protože některý typy snesou víc vlhkosti než jiný.

Kaktusy v zimě většinou spí, takže potřebujou hodně málo vody. Jakmile začneš vidět, že kaktusy mají menší aktivitu a dělají se pomalejší, to je dobrý znak, že je čas s vodou přestat. Pokud bys je zalil, můžeš způsobit hnilobu, obzvlášť pokud jsou v chladnější místnosti.

Někteří lidé se snaží občas malinko zalít, ale já bych byl opatrnej. Lepší je nechat je skoro úplně bez vody, než riskovat problémy. Když už musíš zalít, dej jim fakt maličko a jen na dno květináče.

Snaž se sledovat jak vypadá substrát – měl by být víc suchý než obvykle. A jestli máš víc druhů kaktusů, tak se mrkni na specifické potřeby těch jednotlivých typů.

Takže shrnutí: Jakmile začne být zima a klesne teplota, zmírnit zálivku nebo přestat úplně. Hlavně dávej pozor na známky hniloby a suchost substrátu.

175 slov
1.8 minut čtení
14. 5. 2024
Aleš Dobeš
Aleš Dobeš

Zimní péče o kaktusy je fakt důležitá, a většinou se doporučuje přestat zalévat, když teplota klesne pod 15°C. Jakmile začne zima, kaktusy většinou přestanou růst a potřebují víc klid. Měl bys zkontrolovat, jak vypadají - pokud se začnou zmenšovat nebo mají měkké části, můžeš je ještě trochu zavlažit, ale opatrně. Někdo říká, že bys měl zalévat jednou za dva měsíce, ale záleží na druhu. Například některé tropické kaktusy snesou víc vody než ty, co jsou z pouště. Když je u tebe doma sucho, tak pár kapek neuškodí. Hlavně je hlídej, aby se ti nezahnívaly kořeny. Zkrátka, pozoruj je a podle toho se rozhoduj. Zima je pro ně odpočinková doba, tak to nepřeháněj s vodou.

114 slov
1.1 minut čtení
8. 10. 2024
Ivana Musilová
Ivana Musilová
Podobné otázky