Meskalin.cz/Fórum/Kdy přestat zalévat kaktusy?

Kdy přestat zalévat kaktusy?

Přemýšlím, kdy je vlastně ten správný čas přestat zalévat kaktusy. Mám doma několik různých druhů a všiml jsem si, že v poslední době se mi zdá, že některé z nich vypadají trochu jinak než obvykle. Jak poznám, že už mají dost vody? Zjistil jsem, že kaktusy nemají rády přemokření, ale občas si nejsem úplně jistý, jak často bych je měl zalévat, zvlášť když venku je horko a slunce praží. Je pravda, že když je v místnosti teplo a sucho, měly by mít více vody? A co když se listy začnou zbarvovat nebo ztrácet tvar – to je známka toho, že jsou přelité? Vzpomínám si, že jsem někde četl o tom, jak je důležité sledovat půdu kolem kaktusů. Jaká by měla být struktura půdy, abych věděl, kdy už je čas nechat ji vyschnout? Jsou nějaké konkrétní signály, na které bych se měl zaměřit? Taky jsem slyšel o období klidu u kaktusů – hrají v tom roli i roční období? Kdy vlastně začínají a končí? Mám je zalévat i na podzim nebo zimě? Takže pokud máte nějaké tipy nebo triky na rozpoznání toho správného momentu pro přestání s zaléváním, budu moc rád za každou radu. Děkuji!

194 slov
1.9 minut čtení
27. 9. 2023
Soňa Hlávková
Soňa Hlávková

Tak hele, s kaktusy to je tak, že většinou v zimě zůstávají v klidu, takže v tu dobu je nejlepší přestat s vodou. To znamená, že na podzim bys měl už začít omezovat zalévání, obzvlášť když venku už je chladno. Kaktusy většinou potřebujou víc vody v létě, když je horko a slunce praží, ale když začnou padat teploty a dny se zkracujou, tak jim vodu šetři.

Pokud vidíš, že se začínají zbarvovat nebo deformovat, tak to může být známka přemokření – třeba když mají měkké části nebo hnilobný zápach. Půda by měla být dost dobře propustná, nejlíp nějaká speciální směs pro sukulenty nebo písková půda. Zkus si po dotyku s půdou zjistit, jestli je suchá – když je suchá aspoň centimetr pod povrchem, tak můžeš zase zalít.

Obecně platí, že do února nebo března moc neřeš zalévání a pak začneš zase podle počasí a jak kaktusy vypadají. Takže sleduj je a podle toho upravuj zalévání.

155 slov
1.6 minut čtení
1. 12. 2024
Jaroslav Žižka
Jaroslav Žižka

Takže jo, kaktusy bys měl přestat zalévat, když přijde to chladnější období, většinou kolem podzimu. Zimní spánek začíná v říjnu a trvá tak do března. V tu dobu chtějí kaktusy fakt málo vody, jinak je přeliješ a to chceš určitě zabránit. Když začneš vidět, že se rostlina zbarvuje nebo ztrácí tvar, je to většinou známka toho, že dostala moc vody. Půda by měla být dobře propustná – ideálně směs písku a hlíny, aby se nezadržovala voda. Měj na paměti, že i když venku paří slunce, v zimě nemají rády vlhko. Takže radši počkej, až bude půda úplně suchá. Dobrý tip je i zapíchnout prst do země – když je suchá do hloubky, zalévat nemusíš. To ti pomůže s tím rozpoznáním správného momentu. Držím palce!

124 slov
1.2 minut čtení
12. 10. 2024
Vojtěch Hruška
Vojtěch Hruška
Podobné otázky