Meskalin.cz/Fórum/Kolik vody potřebují kaktusy v zimě?

Kolik vody potřebují kaktusy v zimě?

Zajímalo by mě, jak to vlastně je s vodou pro kaktusy během zimních měsíců. Slyšel jsem, že tyto rostliny jsou schopny přežít s minimem vody, ale co to znamená v praxi? Jak často je potřeba je zalévat, když venku mrzne a teploty klesají? Vím, že kaktusy mají rády sucho, ale přece jenom se bojím, aby mi v zimě nevyschly, když je nedám vůbec. Měl bych se obávat toho, že přehnané zalévání může být také problém? Jak poznám, že potřebují vodu? A co třeba druhy kaktusů – jestli se liší v potřebách ohledně zálivky podle toho, odkud pocházejí? Rád bych dostal nějaké tipy ohledně péče o kaktusy v zimním období, protože chci mít jistotu, že jim dám to nejlepší a budou mi dělat radost. Děkuji za rady!

126 slov
1.3 minut čtení
28. 10. 2024
Patrik Zeman
Patrik Zeman

Ty kaktusy jsou fakt odolný, ale v zimě je to jiný. V podstatě bys měl zalévat jen minimálně, skoro vůbec. Kaktusy mají klidový režim, takže to, co potřebují, je spíš jen trošku vlhkosti. Většina lidí doporučuje jednou za měsíc nebo i méně. Musíš prostě kouknout na substrát, jestli je úplně suchý, tak pak je čas na trošku vody. Ale bacha na přemokření! To je větší problém než sucho.

Druhy kaktusů se fakt liší – některý snesou víc vody, jiný míň. Kaktusy z chladnějších oblastí obvykle potřebují trochu víc vlhkosti než ty z pouště. Zjisti si, odkud tvůj kaktus pochází a podle toho mu přizpůsob zálivku.

Pokud uvidíš, že kaktus začíná žloutnout nebo má změnu barvy, může to bejt známka, že mu něco nehraje – buď má moc vody nebo naopak málo. Takže jo, šetři s vodou a dej vědět, jak se mu daří!

141 slov
1.4 minut čtení
4. 8. 2024
Oldřich Brychta
Oldřich Brychta

V zimě kaktusy potřebují fakt málo vody. Většina z nich je v období spánku, takže se růst skoro zastaví. Tím pádem zalévat stačí tak jednou za měsíc nebo dokonce méně, záleží na tom, jak je u tebe doma teplo a suchý vzduch. Když venku mrzne, tak klidně vynechej zálivku úplně, jen občas zkontroluj substrát – pokud je úplně suchý, tak je možná dobré jemně zalít. Kaktusy mají radši suchou půdu, přehnané zalévání může způsobit hnilobu kořenů a to je fakt průšvih.

Co se týče druhů kaktusů, jo, některé potřebují víc vody než jiné, hlavně ty, co pocházejí z vlhčích oblastí. Takže pokud máš kaktus z pouště, ten si vystačí s minimem. Poznáš to podle toho, že začnou ztrácet barvu nebo se scvrkávají – to znamená, že chtějí vodu. Ale zase pozor na hnilobu! Takže raději míň než víc. Pokud máš kaktusy v bytě, ideální je je mít na světlém místě a pokud možno je moc neotravovat s vodou. Drž se a kaktusy ti to vrátí zdravím.

166 slov
1.7 minut čtení
24. 12. 2023
Věra Bečková
Věra Bečková
Podobné otázky