Meskalin.cz/Fórum/Jak se zimuje sukulent? Musím je stěhovat do domu?

Jak se zimuje sukulent? Musím je stěhovat do domu?

Zajímá mě, jak správně zimovat sukulenty, protože se obávám, že jim zima venku může uškodit. Mám několik různých druhů a nevím, zda je nutné je stěhovat do domu nebo jestli je mohu nechat venku, když máme mrazivé noci. Vím, že některé sukulenty jsou odolnější vůči chladu než jiné, ale jak to poznám? Mám je třeba přikrývat slámou, nebo stačí mít místo, kde nejsou vystaveny přímému dešti? Co když je v noci teplota pod nulou? Jaké jsou nejlepší podmínky pro zimování sukulentů? A co zalévání? Měl bych během zimy zalévat méně často nebo dokonce vůbec? Taky jsem slyšel, že existují speciální substráty pro zimování, je to pravda? Jak to vlastně funguje? A co osvětlení? Potřebují sukulenty i v zimě nějaké světlo, nebo stačí tma? Jaký máte názor na umělé osvětlení v zimních měsících pro sukulenty? Bylo by skvělé mít nějaké rady od těch, kteří už mají s těmito rostlinami zkušenosti. Děkuji!

150 slov
1.5 minut čtení
2. 8. 2024
David Sládek
David Sládek

Zimování sukulentů je fakt důležitý, jestli je chceš udržet živý. Většina sukulentů nemá ráda mráz, takže pokud máš ty citlivější druhy, určitě je stěhuj do domu. Odolnější sukulenty jako třeba některý druhy agáve nebo rozsvícené pivoňky to zvládnou venku, ale mráz pod nulou jim neprospěje. Můžeš je zkusit přikrýt slámou nebo nějakou netkanou textilií, aby ses vyhnul přímému dešti a sněhu. Zalévání v zimě se hodně snižuje – většinou stačí jednou za měsíc, pokud vůbec. Speciální substráty jsou fajn, mají dobrou drenáž a zabraňují hnilobě kořenů. Co se světla týče, i v zimě potřebují sukulenty nějaké osvětlení, ale ne moc. Umělé světlo může být super řešení, když máš doma málo slunce. Takže shrnutí – zjisti si, jaký máš druhy, stěhuj citlivější ven a dej pozor na zalévání a světlo.

129 slov
1.3 minut čtení
26. 1. 2024
Bohumil Jedlička
Bohumil Jedlička

No, tak já mám taky pár sukulentů a zimování je fakt oříšek. Přes zimu je většinou stěhuju dovnitř, protože i když některé zvládnou chlad, mráz je může zabít. Třeba sem potkal rosnatku, co snese nízký teploty, ale stejně ji radši dávám do garáže, kde je trochu teplejc. Když je venku mrazivo, nejlepší je je chránit před deštěm a vlhkem, takže nějaký kryt nebo přístřešek se hodí.

Zalévání? Určitě míň než v létě, to se nebojk. Jako, když máte substrát, tak by měl být dobře drenážní, abychom se vyhnuli hnilobě. V zimě zalévám tak jednou za měsíc. A co se týče světla, jo, potřebujou nějaké osvětlení, ale ne moc. Když máš umělý světlo, tak to může pomoct. Ale pokud jsou v chladnějším prostředí s oknem na jih, tak to by mělo stačit. Takže shrnuto: pokud jde o teplo a sucho, stěhovat dovnitř a dávat pozor na vodu a světlo.

147 slov
1.5 minut čtení
3. 12. 2023
Soňa Bláhová
Soňa Bláhová
Podobné otázky