Meskalin.cz/Fórum/Může na kaktusy škodit příliš slunečního světla?

Může na kaktusy škodit příliš slunečního světla?

Zdravím všechny milovníky kaktusů! Mám takový dotaz ohledně pěstování kaktusů, protože se mi zdá, že se o těchto rostlinách píše hodně o jejich potřebě slunečního světla, ale co když je ho naopak moc? Viděl jsem různé názory, některé říkají, že kaktusy milují slunce a potřebují ho co nejvíc, aby prospívaly a krásně kvetly. Ale na druhou stranu jsem slyšel, že některé druhy by mohly trpět při extrémním vystavení slunečnímu záření. Mám doma několik různých kaktusů a přemýšlím, jestli bych je neměl přesunout na místo, kde by nebyli tak vystavovaní přímému slunci po celý den. Myslíte si, že by to mohlo mít nějaký negativní dopad na jejich růst nebo zdraví? Jaký je váš názor na tohle? Jaké máte zkušenosti s pěstováním kaktusů na slunci? Těším se na vaše rady a názory!

130 slov
1.3 minut čtení
13. 1. 2025
Jiří Vašek
Jiří Vašek

Jo, může se to stát. Kaktusy sice mají rády slunce, ale extrémní horko a přímé sluneční světlo celý den je může spálit. Když máš kaktusy na okně, kde je pořád slunce, tak se může stát, že se na nich objeví popáleniny nebo budou vypadat slabě. Zvlášť u mladších rostlin nebo těch citlivějších. Pokud vidíš, že jsou příliš vybledlé nebo mají suché skvrny, asi bys je měl trochu odstínit nebo přesunout na místo, kde dostanou světlo, ale ne to nejintenzivnější. Někdy je lepší dát je na místo, kde maj třeba pár hodin přímého slunce a zbytek dne světlo rozptýlené. To jim může pomoct prospívat víc než se "pečou" v plným slunci. Takže jo, opatrnost je na místě.

116 slov
1.2 minut čtení
1. 2. 2025
Karolína Košťálová
Karolína Košťálová

Tak hele, to je dobrá otázka. Kaktusy fakt potřebují slunce, ale některé druhy můžou trpět, když jsou na přímém slunci pořád. Třeba pokud máš kaktusy, co nejsou zvyklý na extrémní žár, můžou se spálit nebo zčervenat. Já mám třeba pár kaktusů, co jsem musel přesunout do polostínu, protože se mi začaly zkroutit a vypadaly dost špatně. Takže pokud si nejsi jistej, radši je dej na místo, kde mají aspoň část dne stín. Kaktusy milujou světlo, ale jak říkám, všechno s mírou. Takže sleduj je a uvidíš, co jim víc vyhovuje.

90 slov
0.9 minut čtení
15. 1. 2025
Filip Šimůnek
Filip Šimůnek
Podobné otázky