Meskalin.cz/Fórum/Můžu sukulenty zalévat v zimě?

Můžu sukulenty zalévat v zimě?

Zdravím všechny pěstitele sukulentů! Narazila jsem na dilema ohledně zalévání mých malých zelených kamarádů v zimním období. Mám doma několik kousků, které jsem si pořídila na jaře a všechny krásně rostou, ale teď, když venku mrzne a slunce je spíše vzácností, se začínám bát, že je zalévám moc nebo málo. Slyšela jsem, že sukulentům se v zimě moc vody nedává, ale co když potřebují alespoň trochu, aby neuschly úplně? Jaké máte zkušenosti s zimní péčí o sukulenty? Zálivka jednou za měsíc nebo raději vůbec? Co když mám sukulenty na okně, kde je teplo od topení – má to vliv na to, jak často je zalévat? A co pokud mají listy trochu povadlé? Mám se bát, že je to známka dehydratace nebo spíš přemokření? Jak to vlastně funguje s tím krásným kořenovým systémem těchto rostlin v chladném období? Děkuju všem za rady a tipy, budu ráda za každou zkušenost!

148 slov
1.5 minut čtení
14. 11. 2023
Petra Vondrová
Petra Vondrová

Takže, co se týče zalévání sukulentů v zimě, většina lidí doporučuje fakt opatrnost. Tyhle rostliny v zimě spí jak medvědi, takže jim stačí mnohem míň vody, než v létě. Pokud máš sukulenty na okně, kde je teplo od topení, tak to může být trochu problém, protože ti pak můžou uschnout rychleji. Pokud vidíš, že máš listy povadlé, tak to může být známka dehydratace, ale taky přemokření. Záleží na tom, jak dlouho jsi je zalévala a jak rychle schne půda. Doporučuji kontrolovat, jestli je substrát suchý minimálně do hloubky prstu před další zálivkou. Někdy stačí jednou za měsíc nebo i méně. Nejlepší je prostě držet je v suchu a radši nechat trochu víc času mezi zálivkami. Hlavně nezapomeň, že míň je víc! Tak hodně štěstí s těmi tvými sukulenty!

128 slov
1.3 minut čtení
29. 10. 2023
Milada Šindelářová
Milada Šindelářová

No tak, co se týče sukulentů a zalévání v zimě, tak to je trochu oříšek. Obecně platí, že v zimě bys měla být hodně opatrná, protože většina sukulentů jde do klidového stavu a potřebují míň vody. Zálivka jednou za měsíc by mohla být v pohodě, ale fakt záleží na tom, jak moc je suchý vzduch a jak teplo máte doma.

Když máš sukulenty na okně vedle topení, tak tam může být víc tepla a sucho, takže je možná budeš muset zalít častěji než ty, co jsou dál od zdroje tepla. Pokud mají listy povadlé, tak to může být známka dehydratace, ale taky přemokření. Zkus zkontrolovat půdu – pokud je suchá aspoň 2-3 cm pod povrchem, tak jim klidně dej trochu vody. A kořeny? Ty jsou stavěný na zadržení vody, takže pokud je půda mokrá a kořeny nemají vzduch, tak to může být problém. Takže radši méně než více a sleduj jak reagují.

152 slov
1.5 minut čtení
9. 9. 2022
Alena Coufalová
Alena Coufalová
Podobné otázky