Meskalin.cz/Fórum/Jak správně udržovat teplotu pro tropické rostliny?

Jak správně udržovat teplotu pro tropické rostliny?

Zdravím všechny pěstitele a nadšence do exotických rostlin! Mám takový dotaz ohledně péče o tropické rostliny, které mám doma. Mám několik druhů, které jsou náročné na teplotu a dělám, co můžu, abych jim vytvořil ideální podmínky. Pořídil jsem si i pár teploměrů, abych měl přehled o teplotě v místnosti, ale stejně si nejsem jistý, zda je to dostatečné. Jak vlastně správně zařídit teplotu v místnosti pro tropické rostliny? Jaké by měly být ideální teplotní rozsahy během dne a noci? Vím, že některé rostliny snesou trochu chladnější podmínky, ale co ti citlivější? A co třeba vlhkost vzduchu? Mám pocit, že to taky může ovlivnit jejich růst. Mám doma klimatizaci, ale bojím se, že by mohla vzduch příliš vysušit. Jak tedy správně kombinovat teplotu a vlhkost? Existují nějaké tipy nebo triky, jak udržet stabilní teplotu a vlhkost v místnosti bez nutnosti neustálého nastavování klimatizace nebo topení? Rád bych slyšel vaše zkušenosti a rady. Děkuji!

152 slov
1.5 minut čtení
8. 4. 2024
Tomáš Suchý
Tomáš Suchý

Udržování správné teploty pro tropické rostliny je fakt zásadní. Ideální teploty se pohybují většinou kolem 20-25 °C ve dne a v noci by to mělo být tak 15-20 °C, ale záleží na konkrétních druzích. Některé citlivější rostliny nesnesou teplotu pod 18 °C, takže to chceš hlídat. Vlhkost vzduchu je taky klíčová, měla by být ideálně mezi 50-70 %. Pokud máš klimatizaci, tak můžeš zkusit přidat zvlhčovač vzduchu nebo jenom postavit misku s vodou poblíž rostlin, aby se trošku zvýšila vlhkost. Když je vzduch suchý, může to dost ovlivnit růst a zdraví rostlin. Nezapomeň pravidelně otáčet rostliny, aby byly rovnoměrně osvětlené. A jestli chceš stabilizovat teplotu, zkus použít termostat a nějaké topení nebo ventilátory podle potřeby. Takže kombinuj, experimentuj a sleduj, co tvým rostlinám vyhovuje.

124 slov
1.2 minut čtení
3. 4. 2024
Jana Eliášová
Jana Eliášová

Teplota pro tropické rostliny by měla být ideálně mezi 20-30 °C ve dne a v noci asi 15-20 °C. Některé citlivější rostliny snesou i vyšší teploty, ale pozor na náhlé výkyvy. Stabilní teplota je klíčová, takže pokud můžeš, zkus umístit rostliny dál od oken nebo zdrojů tepla, abys předešel průvanu. Co se vlhkosti týče, tropické rostliny mají rády vlhčí vzduch, tak se snaž udržovat vlhkost kolem 60-80 %. Můžeš zkusit mističky s vodou pod květináče nebo zvlhčovač vzduchu. Klimatizace může vzduch vysušovat, tak ji nastav na mírné ochlazení a použij ji s rozumem. Zjednodušeně řečeno, stabilní teplota a vysoká vlhkost jsou pro úspěch klíčový. Zkrátka experimentuj a sleduj, jak rostliny reagují.

111 slov
1.1 minut čtení
29. 2. 2024
Kamila Brychtová
Kamila Brychtová
Podobné otázky