Meskalin.cz/Fórum/Přidává se do substrátu pro semena něco speciálního?

Přidává se do substrátu pro semena něco speciálního?

Zajímalo by mě, jestli je potřeba do substrátu pro semena přidávat něco speciálního, nebo jestli stačí obyčejný substrát, který se dá koupit v obchodě. Slyšel jsem, že existují různé směsi, které mohou zlepšit klíčení a růst rostlin, ale nevím, co všechno by to mělo obsahovat. Je lepší použít nějaký speciální substrát určený přímo pro semena, nebo můžu použít normální zeminu a třeba přimíchat nějaké další věci, jako je perlitem nebo kokosový substrát? Jaký má vliv pH nebo živiny na klíčení? A co třeba hnojiva? Je dobré hnojit už při klíčení, nebo raději počkat, až budou rostlinky o něco větší? Taky by mě zajímalo, jaké jsou vaše zkušenosti s různými druhy semen a substrátů. Pokud máte nějaké tipy nebo triky, budu moc rád za vaše rady. Jaké rostliny jste zkoušeli pěstovat ze semen a co se osvědčilo? Děkuju za odpovědi!

139 slov
1.4 minut čtení
29. 11. 2024
Zdeněk Kadlec
Zdeněk Kadlec

Jo, do substrátu pro semena je fajn přidat něco speciálního. Obvykle se doporučuje použít substrát určený přímo pro klíčení, protože je lehčí a má lepší strukturu než normální zemina. Můžeš ale zkusit i obyčejnou zeminu a třeba ji smíchat s perlitem nebo kokosovým substrátem, aby to mělo lepší drenáž a vzdušnost.

Co se týče pH, tak ideálně by mělo být kolem 6,5, což je pro většinu rostlin super. Některé směsi už mají živiny, tak hnojit hned na začátku není nutné. Raději počkej, až budou rostlinky trošku větší, pak to můžeš přidat podle potřeby.

Měl jsem dobré zkušenosti s rajčaty a paprikama – tam se osvědčila ta speciální směs pro semena. Vydaly mi rychlejší klíčení a silnější rostliny. Ale i s bylinkami jako bazalka nebo petržel mi šla normální zahradní zemina. Takže prostě zkus co ti víc vyhovuje.

136 slov
1.4 minut čtení
26. 6. 2023
Helena Krejčíková
Helena Krejčíková

K substrátu pro semena je fajn použít něco speciálního, ale není to nutnost. Normální substrát může fungovat, když přimícháš věci jako perlit nebo kokosový substrát, aby to mělo lepší odvodnění a vzdušnost. Speciální směsi pro semena obvykle mívají upravené pH a obsahují živiny, což může pomoct s klíčením. Hnojit hned při klíčení se moc nedoporučuje, radši počkej, až rostlinky trochu vyrostou, pak jim můžeš dát slabší hnojivo. Z vlastní zkušenosti se mi osvědčilo pěstovat rajčata a bylinky ze semen v substrátu s perlitem. Je dobrý sledovat, aby semena měla dost vlhkosti, ale ne přemokřeno. Takže nejlepší je experimentovat a najít to, co funguje u tebe.

105 slov
1.1 minut čtení
28. 12. 2024
Robert Starý
Robert Starý

Při pěstování ze semen se fakt vyplatí použít speciální substrát určený pro semena. Ten má obvykle lepší strukturu, je lehčí a pomáhá s odvodněním, což je důležitý faktor pro klíčení. Pokud chceš míchat normální zeminu, tak určitě přidej perlit nebo kokosový substrát – to zlepší provzdušnění a zadrží vlhkost. K pH bych řekl, že by mělo být spíš neutrální, tak kolem 6-7, aby se semenům dobře dařilo. Co se živin týče, hnojit hned při klíčení není moc rozumné, počkej, až budou rostlinky větší, pak jim můžeš dát něco slabého. Z vlastní zkušenosti mohu říct, že rajčata a bylinky jako bazalka mi vždycky dobře vyrostly. Takže pokud zkusíš nějakou special směs na semena a dodáš k tomu trošku péče, mělo by to být v pohodě.

124 slov
1.2 minut čtení
26. 3. 2024
Tomáš Musil
Tomáš Musil
Podobné otázky