Meskalin.cz/Fórum/Jak poznám, že můj kaktus má nějaké škůdce?

Jak poznám, že můj kaktus má nějaké škůdce?

Mám pocit, že něco není v pořádku s mými kaktusy. Všiml jsem si, že některé z nich mají divné skvrny na povrchu a jinak vypadají celkem nezdravě. Také mě znepokojuje, že některé kaktusy ztrácejí barvu a začínají se zmenšovat. Jaké jsou vlastně signály, podle kterých mohu poznat, že by mohly být napadeny škůdci? Slyšel jsem o různých typech hmyzu a parazitů, které mohou ovlivnit kaktusy, ale nevím přesně, na co se zaměřit. Jak mohou vypadat známky napadení? Co mám hledat na stoncích nebo listech? A co třeba ty malé bílé tečky, které jsem zahlédl mezi trny? Může to být nějaký druh mšice nebo molice? Jak zabezpečit kaktusy před těmito nežádoucími návštěvníky a jak je léčit, pokud už na něm nějaký škůdce je? Rád bych se dozvěděl víc o tom, jak si udržet své kaktusy zdravé a jak rozpoznat různé typy napadení. Každá rada by se mi moc hodila!

148 slov
1.5 minut čtení
23. 8. 2024
Zdeněk Brychta
Zdeněk Brychta

Vypadá to, že tvoje kaktusy můžou mít nějaký problém. Pokud vidíš skvrny nebo změnu barvy, to může být známka škůdců. Zkus se podívat blíž, jestli na nich nejsou pavoučí roztoči, mšice nebo třeba červci. Ty bílé tečky mezi trny by mohly být mealybugs, což jsou docela běžní paraziti na kaktusech. Můžeš je zkusit umýt vodou s mýdlem nebo použít nějaký insekticid. Důležité je taky udržovat kaktusy v dobrém prostředí, aby nebyly oslabené. Pokud už nějaký škůdce máš, snaž se ho odstranit co nejdřív, jinak ti mohou kaktusy dost oslabit a i uhynout. Zkoušej s nimi zacházet opatrně a pravidelně je kontroluj. Držím palce, ať se to brzy spraví!

108 slov
1.1 minut čtení
2. 8. 2024
Žaneta Hlaváčová
Žaneta Hlaváčová

Takhle, když máš kaktusy a začneš si všímat divných skvrn nebo ztráty barvy, to většinou není dobré znamení. Můžeš mít na nich nějaké škůdce. Podívej se na stonky a mezi trny, jestli tam nejsou takový ty bílé tečky – to jsou většinou vlnatky nebo mšice. Vlnatky vypadají jako malé chomáčky vaty a mšice jsou malé a zelené (nebo černé). Když vidíš nějaké lepkavé místa, to může být medovice, co tyhle potvůrky produkujou.

Další věc, co můžeš zkontrolovat, jsou příznaky jako schnoucí špičky nebo celkově ochablý vzhled. Kaktusy taky někdy mění barvu, když se pokusí bránit před škůdci. Zkus je držet v čistotě, otírat je mokrou hadříkem a jestli najdeš škůdce, můžeš použít neemový olej nebo insekticid. Dobrý je i zabranit vlhkosti, protože to láká plísně a jiné potvory. Takže kontroluj pravidelně a buď pozorný! Akorát nezapomeň, že kaktusy mají rády sucho.

141 slov
1.4 minut čtení
27. 8. 2023
Zuzana Tichá
Zuzana Tichá

Takže, jasně, kaktusy můžou mít pár problémů s škůdci a je dobrý si toho všimnout včas. Ty divný skvrny, co zmiňuješ, můžou být známku napadení třeba padlím nebo něčím jiným, ale pokud máš ty bílé tečky mezi trny, tak to vypadá na mšice nebo možná svilušky. Taky si dej pozor na pavoučky, ti se schovávají na spodní straně listů.

Pokud se kaktus zmenšuje a bledne, může to znamenat, že je oslabený a to může být důsledkem parazitů. Zkus prohlédnout kaktusy pořádně pod lupou, hledej pohybující se hmyz nebo jakýkoliv neobvyklý vzhled.

Co se týče prevence – udržuj kaktusy čisté a v dobře větraném prostoru. A když už nějaký škůdce najdeš, můžeš zkusit použít mýdlový roztok nebo neemový olej. To obvykle pomůže. Nezapomeň to po týdnu zopakovat. Tak hodně štěstí, ať ti to roste!

132 slov
1.3 minut čtení
27. 5. 2024
Irena Burešová
Irena Burešová
Podobné otázky