Meskalin.cz/Fórum/Jaké jsou nejlepší sukulenty pro pěstování doma?

Jaké jsou nejlepší sukulenty pro pěstování doma?

V poslední době se mi strašně líbí sukulenty a přemýšlím, že bych si nějaké pořídil domů. Někde jsem slyšel, že jsou skvělé na pěstování, protože nepotřebují moc vody a prý se dobře přizpůsobují různým podmínkám. Ale jaké druhy jsou vlastně ty nejlepší pro začátečníky? Mám obavy, že bych je mohl zničit, když nejsem úplně zkušený zahradník. Myslíte, že je lepší začít s něčím jednoduchým, jako je třeba aloe vera nebo nějaký druh kaktusu? Četl jsem také o echeverii, ale nevím, jak náročná na péči je. Jaké sukulenty byste doporučili pro interiér? Zajímalo by mě i to, jaké mají nároky na světlo a teplotu. A co substrát? Mám použít něco speciálního, nebo stačí obyčejná zemina? Rád bych vytvořil hezkou kolekci sukulentů na okně a chtěl bych se ujistit, že jim poskytnu tu nejlepší péči. Takže pokud máte nějaké tipy, které rostliny jsou opravdu nenáročné a dají se snadno pěstovat doma, budu velmi vděčný za vaše rady!

155 slov
1.6 minut čtení
17. 6. 2022
Patrik Horák
Patrik Horák

Sukulenty jsou super volba pro pěstování doma, fakt se hodně přizpůsobí. Pro začátečníky bych doporučil určitě aloe vera, je to nenáročný a navíc má i léčivé účinky. Kaktusy taky nejsou špatné, ale dej pozor, ať se nepropijou. Co se týče echeverie, ty jsou krásné, ale občas bývají trochu vybíravé na světlo. Pokud máš okno na jih, tak super, ale jinak bych byl opatrný.

Co se substrátu týká, nejlepší je speciální zemina na sukulenty, ta je pro ně ideální. Normální zahradní zemina může být moc těžká a zadržovat vodu. Sice nemusíš moc zalévat, ale když tak to udělej pořádně a pak počkej, až substrát vyschne.

Jinak je dobré je dávat na slunné místo, většina sukulentů miluje světlo. Teploty v bytě jim většinou vyhovují, ale pozor na mráz, to fakt nesnášejí. Takže pokud chceš vytvořit kolekci, začni s těmito a časem můžeš zkusit i něco náročnějšího.

143 slov
1.4 minut čtení
5. 12. 2023
Monika Jelínková
Monika Jelínková

Sukulenty jsou fakt super volba pro začátečníky! Když jde o pěstování doma, tak doporučuji začít s aloe vera, to je fakt nenáročný. Pak jsou tu ještě echeverie, ty vypadají krásně a taky se o ně moc starat nemusíš. Kaktusy taky zvládneš, ale dej pozor na ostny. Co se světla týče, většina sukulentů chce dostatek slunce, tak je dej na okno, ale ne přímo na polední slunce, aby se nespálily. Teplota je v pohodě, většinou jim vyhovuje pokojová teplota. Co se substrátu týká, kup si speciální směs na sukulenty nebo kaktusy, obyčejná zemina jim moc nesedí. Hlavně to nepřeháněj s vodou, radši je nechej trošku vyschnout mezi zálivkami. Držím palce s tvojí kolekcí!

112 slov
1.1 minut čtení
2. 10. 2024
Václav Vrba
Václav Vrba

Sukulenty jsou fakt super na pěstování doma, zvlášť pro začátečníky. Aloe vera je fajn volba, hodně odolná a když ji přeliješ, tak se jí to zas tak špatně nestane. Pak je tu třeba Echeveria, což je taky celkem nenáročný, ale chce víc slunce. Kaktusy jako třeba klasický Opuntia nebo Mammillaria jsou další skvělá volba – dají se pěstovat skoro na čemkoli a mají rády světlo.

Co se týče světla, většina sukulentů má ráda jasné, ale rozptýlené světlo. Pokud máš okno na jih, tak to bude ideální! Teplota by měla být kolem 20-25 stupňů během dne, v noci to může klesnout, ale zas ne moc pod 10.

Substrát by měl být dobře odvodněný, takže ideální je nějaký speciální substrát pro kaktusy a sukulenty. Můžeš ho klidně smíchat s obyčejnou zeminou, ale musíš tam přidat písek nebo perlitu, aby to netrpělo na přemokření. Důležitý je zalévat až když je substrát úplně suchý. Takže pokud začneš s pár druhy, určitě to zvládneš. Držím palce s tvou sbírkou!

164 slov
1.6 minut čtení
1. 4. 2024
Robert Bílek
Robert Bílek
Podobné otázky