Meskalin.cz/Fórum/Můžu pěstovat sukulenty na okně, když je zimní zahrada studená?

Můžu pěstovat sukulenty na okně, když je zimní zahrada studená?

Nedávno jsem se rozhodla, že bych si chtěla pořídit nějaké sukulenty, protože mě fascinují jejich tvary a barvy. Mám ale trochu obavy ohledně jejich pěstování. Mám totiž zimní zahradu, která bývá v zimě dost studená. Ráda bych umístila sukulenty na okno, kde by měly dostatek světla, ale bojím se, že teplota tam bude příliš nízká pro jejich růst. Jak moc je pro sukulenty důležité teplo? Zvládnou to, i když budou v chladnější místnosti? Zajímalo by mě také, jestli se dá nějakým způsobem ovlivnit teplota v zimní zahradě nebo jaké druhy sukulentů by mohly být odolnější vůči nižším teplotám. Máte někdo zkušenosti s pěstováním sukulentů v podobných podmínkách? Mohu očekávat, že by se mi dařilo, nebo je lepší počkat do jara a pěstovat je jinde? Děkuji za vaše názory a rady!

130 slov
1.3 minut čtení
26. 1. 2022
Ladislav Říha
Ladislav Říha

Sukulenty obecně mají rády teplo, ideálně kolem 20-25 °C, ale některé druhy zvládnou i chladnější podmínky. Pokud je tvoje zimní zahrada opravdu hodně studená, může to být problém. Zkus se podívat na druhy jako jsou Echeveria nebo Sempervivum, ty jsou docela odolné a zvládnou nižší teploty. Co se týče teploty, můžeš zkusit nějaké topení nebo alespoň mít sukulenty blízko okna, kde je slunce, což může trochu zvednout teplotu. Ale musíš dávat pozor na průvan a mráz. Pokud je venku hodně zima, tak bys mohla mít lepší úspěch počkat do jara a pak je přesunout na teplejší místo. V každým případě, sleduj, jak se jim daří, a když začnou vypadat špatně, tak je třeba něco změnit.

115 slov
1.2 minut čtení
15. 2. 2021
Kamila Matějková
Kamila Matějková

Takže, co se týče pěstování sukulentů v zimní zahradě, je to trochu risk. Většina sukulentů má ráda teplo a pokud bude teplota klesat pod 10°C, tak to pro ně může být problém. Ale ne všechny druhy jsou stejné. Někdo pěstuje třeba Aloe nebo Echeveria a mají s tím úspěch, i když je zima. Můžeš zkusit umístit sukulenty na okno, ale sleduj teplotu.

Pokud jde o ovlivnění teploty, zkus se poohlédnout po přenosných topných lampách nebo zateplení oken, aby ses vyhnula průvanu a mrazu. Taky se dá udělat, že je dáš na chladnější místo na jaře a v létě je přesuneš na slunce.

Jestli chceš začít teď v zimě, tak se zaměř na ty odolnější druhy a dej si pozor na to, aby nebyly moc vlhké. Jinak můžeš počkat až do jara, kdy už bude tepleji a budeš mít větší šanci na úspěch.

142 slov
1.4 minut čtení
31. 3. 2023
Barbora Adámková
Barbora Adámková

Hele, já mám taky sukulenty a v zimní zahradě mi to přijde jako výzva. Většina sukulentů má ráda teplo, což může být problém, pokud je tam zima. Ale některé druhy jako třeba rosnatka nebo agáve zvládají chlad lépe. Měl bys je umístit co nejblíž k oknu, aby měly dostatek světla, ale teplota pod 10 stupňů už by pro ně mohla být kritická. Zkus si pořídit nějaký malý topný článek nebo alespoň je obalit do bublinkové fólie pro izolaci přes zimu. Pokud to jde, tak fakt počkej do jara, kdy se začne oteplovat, a pak je přesuň na místo s lepšími podmínkami. Závěrem – chladné počasí sukulenty nesnášejí úplně dobře, tak opatrně!

111 slov
1.1 minut čtení
14. 5. 2023
Filip Roubal
Filip Roubal
Podobné otázky