Meskalin.cz/Fórum/Můžu použít obyčejnou zahradní půdu pro pěstování vzácných rostlin?

Můžu použít obyčejnou zahradní půdu pro pěstování vzácných rostlin?

Zajímalo by mě, jestli je možné použít obyčejnou zahradní půdu pro pěstování vzácných rostlin, jako jsou různé kaktusy nebo sukulenty. Mám na zahradě nějakou hlínu, co se mi zdá docela fajn, ale nevím, jestli je to to pravé pro rostliny, které bych chtěl pěstovat. Slyšel jsem, že některé z těchto vzácných druhů mají speciální požadavky na půdu a že obyčejná zemina může být příliš těžká nebo vlhká. Jaké jsou vaše zkušenosti? Je lepší míchat tu zahradní půdu s něčím jiným, jako je písek nebo perlit? Nebo bych měl radši investovat do nějaké speciální substráty určené přímo pro tyto exotické rostliny? Pokud někdo máte tipy, jak zjistit, jestli je ta moje zahradní půda vhodná, budu moc vděčný. Chci se vyhnout tomu, abych svým rostlinám uškodil hned na začátku. Díky moc za rady!

131 slov
1.3 minut čtení
23. 10. 2020
Michal Pech
Michal Pech

Zahradní půda pro vzácné rostliny jako kaktusy a sukulenty většinou moc dobrá není. Tyhle rostliny potřebujou dobře odvodněnou půdu, jinak můžou snadno uhynout kvůli přemokření. Pokud máš tuhlí páchnoucí hlínu, tak to asi nebude ono. Doporučuji smíchat tu zahradní zem s pískem, perlitem nebo dokonce s drcenou cihlou, aby se to provzdušnilo a lépe odvodnilo. To by mohlo udělat dobrou směs, co by těm rostlinám vyhovovala. Jo a mimochodem, klidně můžeš investovat do speciálních substrátů pro sukulenty a kaktusy, ty jsou fakt super, ale pokud chceš ušetřit, klidně si ten mix udělej sám. Zjistit, jestli je tvoje hlína vhodná, můžeš třeba tak, že ji pořádně prozvoníš vodou a uvidíš, jak rychle vsakuje. Když to jde pomalu, pak to asi nebude ideální.

121 slov
1.2 minut čtení
2. 9. 2024
Emil Vašek
Emil Vašek

Jo, obyčejná zahradní půda není úplně ideální pro kaktusy a sukulenty. Tyhle rostliny potřebujou dobře odvodněnou půdu, jinak se jim uhnijou kořeny. Pokud máš tu hlínu, co vypadá fajn, asi by to šlo, ale radši ji míchej s pískem nebo perlitem, aby byla lehčí a propouštěla vodu. Většinou se doporučuje udělat takovou směs – třeba 2 díly zahradní půdy, 1 díl písku a 1 díl perlitu. Tak to bude super pro ty vzácné rostlinky. Jestli chceš mít jistotu, investice do speciálního substrátu je taky dobrá volba, většinou je už namíchaná tak, jak ty rostliny potřebují. Zkus si udělat test s tou půdou – dej do květináče s vodou a uvidíš, jak rychle vsakuje. Když to stojí, nebude to pro kaktusy ideál.

121 slov
1.2 minut čtení
4. 8. 2023
Bohuslav Šulc
Bohuslav Šulc

Jo, obyčejná zahradní půda většinou nebude ideální pro vzácné rostliny jako kaktusy a sukulenty. Tyhle rostliny potřebují dobrou drenáž, jinak můžeš skončit s hnilobou kořenů. Zahradní hlína bývá moc těžká a zadržuje vodu. Doporučuji míchat ji s pískem nebo perlitem, aby se zlepšila drenáž a půda byla lehčí. Někdo radí i speciální substráty, co se prodávají v květinářstvích, ale pokud máš tu hlínu, tak to zkus smíchat a uvidíš. Můžeš taky udělat test - vezmi si trochu zeminy a namoč ji, jestli se hodně hromadí voda, tak není moc dobrá. Hlavně dávej pozor na to, aby byly rostliny v něčem, co jim vyhovuje, jinak ti brzo uschnou.

107 slov
1.1 minut čtení
8. 8. 2023
Alois Kovář
Alois Kovář
Podobné otázky