Meskalin.cz/Fórum/Co dělat, když má můj sukulent hnědé listy?

Co dělat, když má můj sukulent hnědé listy?

Mám takový problém s jedním ze svých sukulentů a už fakt nevím, co si počít. Nedávno jsem si všiml, že některé listy začaly být hnědé. Sice jsem četl, že sukulenty jsou docela odolné rostliny, ale tohle vypadá vážně. Nejdřív jsem myslel, že to jenom potřebuje víc vody, ale pak mi došlo, že jsem ho zalil asi před týdnem. Takže teď nevím, jestli to může být přelití nebo něco jiného? Když se podívám blíž, tak na těch hnědých listech jsou takové fleky a vypadá to, jako by byly zaschlé. Mohlo by to být kvůli slunci? Mám ho totiž na okně a někdy tam svítí hodně intenzivní světlo. Četl jsem taky něco o škůdcích, ale zatím jsem žádné neviděl. Jak mám poznat, jestli je to kvůli špatné péči nebo jestli se tam možná usadili nějaké paraziti? Zkoušel jsem i otřít listy vlhkým hadříkem, ale pořád se mi nedaří zjistit příčina. Mám hodně rád tuto rostlinu a nechci ji ztratit. Můžete mi prosím poradit, jak postupovat? A co bych měl udělat pro záchranu mých sukulentů? Děkuji moc za jakoukoliv pomoc!

177 slov
1.8 minut čtení
16. 1. 2024
Oldřich Starý
Oldřich Starý

Nejprv se podívej, jaký máš sukulent. Hnědé listy můžou být známka několika problémů. Jestliže vidíš fleky, tak to může bejt spálení od slunce. Sukulenty často potřebují hodně světla, ale přímý slunce může být moc. Zkus ho přesunout na místo, kde bude mít víc rozptýleného světla.

Pokud si myslíš, že by to mohlo být přelití, zkontroluj půdu. Musí dobře propouštět vodu a neměla by být příliš mokrá. Sukulenty nesnáší stát ve vodě, takže pokud máš moc vlhkou půdu, dej mu šanci se trochu oschnout.

A taky se podívej na kořeny, jestli nejsou zahnívající – to bys poznal podle hnilobného zápachu nebo změny barvy. Co se týče škůdců, tak se koukni na spodní strany listů a mezi listy, jestli tam není nějaký pavouček nebo mšice. Můžeš zkusit i insekticid, pokud bys nějaké našel.

Když takhle žádný problém nenajdeš a pořád to vypadá špatně, zkus odříznout ty hnědé listy a zaměřit se na novější růst. Třeba to pomůže! Držím palce!

155 slov
1.6 minut čtení
28. 6. 2024
Jindřiška Jonášová
Jindřiška Jonášová

Tak mám podobnou zkušenost. Ty hnědý listy můžou fakt znamenat víc věcí. První, co mě napadlo, je přelití. Sukulenty nemají rády stát vodu, tak je dobrý zkontrolovat, jestli máš dobrý odtok a jestli nejsou kořeny mokrý. Na druhou stranu, jestli máš sukulent na slunci a začne se pálit, taky to může udělat fleky a hnědnutí. Zkus ho přesunout na místo s mírným světlem, ale ne moc tmavý. Škůdce bych taky nezavrhoval, zkontroluj ho pořádně, jestli tam nejsou třeba mšice nebo něco. Zkus taky odstranit ty hnědý listy, aby se rostlina mohla soustředit na zdravý části. Každopádně sleduj ho a uvidíš, jak se bude chovat. Držím palce!

106 slov
1.1 minut čtení
28. 3. 2024
Jakub Kopecký
Jakub Kopecký

Hnědé listy u sukulentu můžou být fakt signál různých problémů. Jestli máš fleky a listy vypadají suché, tak se můžeš dívat na přelití nebo spálení od slunce. Taky na to, jakou máš zálivku - jestli moc nebo málo, to také hodně ovlivňuje. Zkus zjistit, jestli je substrát úplně mokrý nebo suchý. Můžeš zkusit měnit místo, třeba ho dát trošku dál od okna, aby nebylo slunce tak silné. Škůdce bys mohl najít na spodní straně listů, ale pokud nic nevidíš, tak zatím asi není problém. Kdyby se to zhoršovalo, tak by nebylo špatný zkusit nějaký fungicid nebo insekticid. A nezapomeň, že sukulenty potřebují dobrou drenáž, takže jestli je přelitý, můžou začít hnít. Držím palce!

113 slov
1.1 minut čtení
17. 9. 2024
Ondřej Sládek
Ondřej Sládek
Podobné otázky