Meskalin.cz/Fórum/Jak se starat o vzácné sukulenty?

Jak se starat o vzácné sukulenty?

Zdravím všechny milovníky rostlin a sukulentů! Mám doma pár vzácných sukulentů, které jsem si přivezl z ciziny, a teď nevím, jak se o ně správně starat. Slyšel jsem, že tyto rostliny potřebují speciální podmínky, ale nejsem si jistý, co to přesně obnáší. Jak často je mám zalévat? Mám je dávat na slunce nebo spíš do stínu? A co hnojivo? Potřebují vůbec nějaké? Vím, že většina sukulentů snese sucho, ale co když je příliš vlhko? Jak poznám, že jim něco nevyhovuje? A co takové škůdci? Mám se bát mšic nebo molic? Rád bych se dozvěděl více o tom, jak správně pečovat o vzácné druhy sukulentů a kaktusů. Každý tip a rada by mi moc pomohly! Díky předem!

116 slov
1.2 minut čtení
21. 7. 2024
Simona Šrámková
Simona Šrámková

Takže, co se týká vzácných sukulentů, tady je pár tipů. Zalévat bys je měl tak jednou za týden nebo i méně, záleží na tom, jak je teplo a suchý vzduch. V zimě klidně můžeš omezit zalévání na jednou za měsíc, pokud je v pokoji chladno. Jinak je dávej na slunné místo, ale pozor na přímé polední slunce, to může spálit listy. Mírný stín může být fajn, zvlášť v létě. Hnojivo fakt nepotřebují často, stačí jednou za pár měsíců a tím speciálním pro sukulenty. Vlhko je pro ně problém, takže dávej pozor na přelití, radši ať jsou sušší. Pokud začnou žloutnout nebo měknout, něco je špatně. Na škůdce si dej bacha, mšice nebo molice se můžou objevit, ale pokud rostliny pravidelně kontroluješ a udržuješ čisté, měly by být v pohodě. Takže hlavně opatrně s vodou a sleduj je.

137 slov
1.4 minut čtení
10. 1. 2024
Radek Hradil
Radek Hradil

Takže, co se týče vzácných sukulentů, tak je to fakt trošku jiná liga. Hlavně nezapomínej, že většina z nich má ráda slunce, ale ne úplně přímé polední paprsky. Ideální je najít místo, kde budou mít dost světla, ale zároveň budou chráněné před spalujícím sluncem. Zálivka – tak to je hodně důležité. Radši méně než víc. Počkej, až substrát pořádně proschne, než je podruhé zaliješ. Vlhkost je jejich nepřítel, takže pokud vidíš, že máš v květináči vodu, tak to není dobrý signál. Hnojivo asi moc nepotřebují – stačí jednou za pár měsíců nějaké slabé hnojivo na kaktusy a sukulenty. No a co se škůdců týče, tak si dej pozor na mšice a molice, hlavně když jsou v bytě teplejší podmínky. Pokud rostlina začne žloutnout nebo dělat fleky, tak je něco špatně – buď máš moc vody nebo málo světla. Jo a nezapomeň na dobrou drenáž! Tak hodně štěstí s nimi!

149 slov
1.5 minut čtení
4. 12. 2023
Jindřich Mareš
Jindřich Mareš

Mít vzácné sukulenty je super, ale fakt to chce trochu péče. Zalévat je moc často rozhodně nemusíš, většinou stačí jednou za dva týdny, ale to záleží na tom, jaký máš substrát a klima. V zimě klidně ještě míň. Nenechávej je v mokru, to jim fakt škodí. Na sluníčku se cítí líp, ale pozor na přímé slunce, pokud jsou zvyklé na stín, tak je může spálit.

Hnojení je většinou potřeba jen v období vegetace – tedy na jaře a v létě. Dávám slabší hnojivo pro kaktusy, ale fakt opatrně. Když vidíš žluté listy nebo když se rostlina zdá slabá – to je špatný signál.

Škůdci? Mšice a molice jsou na sukulentech možný, ale když máš dobré větrání a ne příliš vlhko, tak bys to měl zvládnout. Kontroluj je pravidelně, aby ses vyhnul problémům. Takže v podstatě – méně zalévat, víc světla a kontrola škůdců. Držím palce!

143 slov
1.4 minut čtení
21. 2. 2024
Vladimíra Špačková
Vladimíra Špačková
Podobné otázky