Meskalin.cz/Fórum/Jak se starat o rostliny, které čistí vzduch?

Jak se starat o rostliny, které čistí vzduch?

Zajímalo by mě, jak správně pečovat o rostliny, které mají tu úžasnou schopnost čistit vzduch. Doma mám už pár kousků, jako je třeba dracéna nebo pothos, ale nevím přesně, co všechno potřebují, aby se jim dařilo. Jak často je zalévat? A co hnojivo, je nutné nebo můžu používat něco přírodního? Slyšel jsem, že některé rostliny potřebují více světla než jiné, tak jak to s nimi je? Mám je raději umístit blíž k oknu nebo naopak dál od slunečných paprsků? A co teplota a vlhkost vzduchu, jak moc na tohle reagují? Zajímá mě také, jestli existují nějaké speciální tipy na jejich ochranu před škůdci nebo nemocemi. Udržení zdravých rostlin je pro mě důležité, protože chci mít doma čerstvý vzduch a tu správnou atmosféru. Děkuju za všechny rady a tipy!

128 slov
1.3 minut čtení
16. 2. 2024
Jan Suchý
Jan Suchý

Co se týče péče o rostliny jako dracéna nebo pothos, tak tady je pár tipů. Zalévej je, když máš pocit, že zemina je suchá, což bude zhruba jednou za týden, ale můžeš to měnit podle ročního období. Hnojivo je fajn, ale klidně můžeš zkusit i něco přírodního, jako třeba kompost nebo banánový slupky, co dodají živiny. Co se světla týče, dracéna snese i horší světlo, ale pothos má rád dost světla, ale ne přímý slunce – to by ho spálilo. Takže blíž k oknu, ale ne úplně na parapet. Teplota by měla být kolem 20-25 °C a vlhkost vzduchu preferují spíš vyšší – když je suchý vzduch, tak to nemusí mít moc rádi. Na škůdce dávej pozor, občas je zkontroluj a můžeš použít mýdlový roztok nebo neemový olej pro prevenci. Pak budeš mít doma čerstvý vzduch a atmosféru, co chceš.

140 slov
1.4 minut čtení
30. 9. 2024
Radek Tesař
Radek Tesař

No tak, co se týká péče o rostliny, co čistí vzduch, tak to je fajn mít. Dracény a pothos jsou super, ale každá má trochu jiné nároky. Zalévat bys je měl tak jednou týdně, ale koukni na substrát – když je suchý, tak zalej. A hnojivo? Jo, pokud chceš, aby se jim dařilo, tak na jaře a v létě něco dej. Přírodní hnojiva jako kompost nebo banánové slupky jsou fajn.

Co se světla týče, dracény snesou i polostín, zatímco pothos milujou světlo, ale ne přímý slunce. Tak je dej blíž k oknu, ale ne přímo na parapet. Teplota by měla být kolem 20-25 stupňů a vlhkost? No, pokud máš doma suchý vzduch, můžeš je občas rosit nebo si pořídit zvlhčovač.

A škůdci? Na to dávej pozor. Kdyby jsi viděl nějaké mšice nebo pavoučky, tak je zkus omýt vodou a klidně použij neem olej nebo něco přírodního proti škůdcům. Takže v podstatě – zalévat mírně, hnojit občas a dávat pozor na světlo a škůdce. Držím palce!

163 slov
1.6 minut čtení
17. 12. 2024
Antonín Špaček
Antonín Špaček

Takže, co se týče péče o rostliny jako dracéna nebo pothos, tak to není zas tak složitý. Zalévat bys měl podle toho, jak rychle půda vysychá. Obecně platí, že když je vrchní vrstva půdy suchá, tak je čas na zálivku. Hnojivo je dobrý nápad, ale stačí třeba jednou za měsíc v období růstu. Můžeš zkusit i nějaké přírodní hnojivo jako kompost nebo rozpuštěné banánové slupky. Co se světla týče, dracéna snese méně světla než pothos, který má rád jasnější místa, ale ne přímé slunce. Takže je lepší je dát k oknu, ale ne úplně na slunce. Teplota by měla být optimálně kolem 20-25 stupňů a vlhkost vzduchu taky hraje roli, zvlášť v zimě, kdy se vytápí. Klidně můžeš občas postříkat listy vodou. Škůdci a nemoci? Občas zkontroluj listy na pavouky nebo mšice a pokud něco najdeš, tak použij mýdlový roztok nebo neemový olej. Jinak pravidelně otírej prach z listů, to pomůže rostlinám dýchat.

153 slov
1.5 minut čtení
5. 12. 2024
Robert Tichý
Robert Tichý
Podobné otázky