Meskalin.cz/Fórum/Můžu použít normální zahradní půdu pro kaktusy?

Můžu použít normální zahradní půdu pro kaktusy?

Zajímalo by mě, jestli je možné použít obyčejnou zahradní půdu pro pěstování kaktusů. Když jsem se rozhodoval, jaké rostliny si pořídit do svého bytu, narazil jsem na kaktusy a hned mě zaujaly. Mám ale obavy ohledně toho, jakou půdu vlastně použít. Obyčejná zahradní půda se mi zdá jako snadná volba, ale slyšel jsem, že kaktusy potřebují speciální podmínky. Slyšel jsem různé názory na to, jak moc důležité je mít pro ně správné složení půdy. Někteří lidé říkají, že obyčejná půda z mého dvora by mohla být pro kaktusy nevhodná, protože je příliš těžká a zadržuje vodu, což prý není dobré. Jiní mi zase tvrdí, že pokud je smíchám s pískem nebo nějakým vláknem, mohlo by to být v pořádku. Co si o tom myslíte? Máte zkušenosti s tímto tématem? Jaké máte tipy pro začátečníky jako já? A co třeba koupené směsi pro sukulenty - jsou lepší než něco udělat doma? Děkuji za všechny rady a zkušenosti!

156 slov
1.6 minut čtení
15. 8. 2024
Aleš Pešek
Aleš Pešek

Když chceš pěstovat kaktusy, obyčejná zahradní půda fakt není ideální. Je moc těžká a jak říkáš, zadržuje vodu, což kaktusům nesvědčí. Nejlepší je mít lehčí směs, takže ano, smíchání s pískem nebo perlitem může pomoct. Třeba poměr 1:1 by mohl být fajn. Koupit hotovou směs pro sukulenty je taky dobrá volba, většinou už je to udělané tak, aby se dobře odvodňovalo. Takže pokud chceš mít jistotu, klidně si tu směs kup. Ale pokud se cítíš na experimenty, tak směs udělat doma taky jde, jen na to dej pozor s tou vlhkostí. Zkrátka, hlídej to, aby nezůstávala voda v květináči a mělo to dobrou strukturu.

104 slov
1 minut čtení
19. 11. 2024
Jarmila Burešová
Jarmila Burešová

Zahradní půda pro kaktusy fakt není ideální. Je těžká a většinou moc zadržuje vodu, což kaktusy nesnášejí. Může to vést k hnilobě kořenů a to nechceš. Když už chceš použít zahradní půdu, tak ji určitě smíchej s pískem nebo perlitem, aby se zlepšila drenáž. Někteří lidi i doporučují přidat trochu štěrku nebo kokosové vlákno. Ale nejlepší volba je koupit směs na sukulenty, co se prodává v obchodech. Ty už jsou udělané přesně tak, jak kaktusy potřebují. Takže pokud chceš, aby ti kaktusy rostly a nevymřely hned na začátku, kup si tu hotovou směs. Ušetří ti to hodně starostí.

98 slov
1 minut čtení
22. 12. 2024
Eva Švecová
Eva Švecová

Normální zahradní půda pro kaktusy není ideální, protože jak říkáš, je často moc těžká a zadržuje vodu, což kaktusům nesvědčí. Kaktusy potřebují dobře propustnou směs, aby se kořeny nezapařily. Můj tip je smíchat tu zahradní půdu s pískem nebo perlitem, aspoň 1:1, to by mohlo pomoct. Je taky dobrý přidat nějaký štěrk. Pokud chceš mít klid, koupit hotovou směs na sukulenty nebo kaktusy je super volba. Ty jsou už připravený a máš jistotu, že se tvým kaktusům bude dařit. Takže pokud si nejseš jistý, asi radši sáhni po koupené směsi.

90 slov
0.9 minut čtení
13. 8. 2024
Antonín Charvát
Antonín Charvát