Meskalin.cz/Fórum/Můžu použít deštovou vodu k přípravě hnojiva, nebo to není dobrý nápad?

Můžu použít deštovou vodu k přípravě hnojiva, nebo to není dobrý nápad?

Zajímalo by mě, jestli je dobré používat dešťovou vodu při přípravě hnojiva pro mé kaktusy a sukulenty. Včera jsem si všiml, že mám plnou nádrž dešťové vody a napadlo mě, že by mohla být ideální pro zavlažování rostlin. Ale nevím, jestli je to bezpečné nebo jestli může obsahovat nějaké škodlivé látky, které by mohly ovlivnit růst mých miláčků. Navíc jsem slyšel různé názory ohledně kvality dešťové vody. Měla by být čistá a bez chemikálií, ale co když spadne na střechu a pak do nádrže? Může se tam dostat něco špatného? Také bych chtěl vědět, jestli má dešťová voda nějaké výhody oproti klasické kohoutkové vodě, co se týče živin, které bych mohl využít při hnojení. A co hnojiva obecně? Měli byste mi doporučit nějakou specifickou směs nebo metodu, jak vodu zkombinovat s hnojivem? Bude to pro mé kaktusy lepší než běžné hnojivo? Jaké máte zkušenosti s použitím dešťové vody v zahradě? Rád bych slyšel vaše názory nebo tipy, protože chci, aby moje rostliny rostly zdravě a silně.

166 slov
1.7 minut čtení
19. 5. 2023
Jindřich Malý
Jindřich Malý

Jo, dešťovka je fajn na zavlažování, i pro kaktusy a sukulenty. Obecně je čistější než kohoutková voda, ale jak říkáš, může být problém, když spadne na špinavou střechu. Mohou se tam dostat nečistoty, jako prach nebo chemikálie z okolí. Doporučil bych alespoň nechat dešťovku nějakou dobu odstát, aby se případně usadily nečistoty.

Pokud jde o živiny, je pravda, že dešťová voda má vyváženější pH a méně minerálů než většina kohoutkových vod. Ale nezapomeň, že kaktusy nepotřebují moc hnojení – stačí jim slabší směs. Můžeš zkusit třeba zředěné tekuté hnojivo a použít ho s dešťovkou – to by mohlo být ideální.

Někteří zahrádkáři radí používat dešťovku na ředění hnojiva, aby se rostliny přehnojily. Takže jo, experimentuj a sleduj, jak na to tvoje rostliny reagují. Každý má trochu jinou zkušenost, ale většina lidí to vidí pozitivně.

134 slov
1.3 minut čtení
5. 11. 2024
Vojtěch Kratochvíl
Vojtěch Kratochvíl

Dešťová voda je většinou bezpečná na zavlažování rostlin, včetně kaktusů a sukulentů. Má výhodu, že je měkká a neobsahuje chlor, jako kohoutková voda. Ale jak říkáš, když spadne na střechu, může nasbírat prach, saze nebo dokonce chemikálie ze střechy. Doporučuji ji nejdřív filtrovat nebo nechat odstát, aby se usadily případné nečistoty.

Pokud jde o živiny, dešťová voda sama o sobě moc živin nemá, ale je pro rostliny šetrnější než tvrdá voda z kohoutku. Můžeš ji klidně kombinovat s hnojivem – třeba s nějakým tekutým hnojivem určeným pro kaktusy. Důležité je dodržet doporučené dávkování, aby to nebylo moc silné.

Obecně platí, že pokud máš dešťovou vodu, klidně ji používej. Rostliny budou spokojené. Z vlastní zkušenosti mohu říct, že kaktusy na ni reagují dobře. Jen dávej pozor na to, co se dostane do nádrže a jak dlouho tam voda stojí.

137 slov
1.4 minut čtení
6. 8. 2024
Jan Suchý
Jan Suchý