Meskalin.cz/Fórum/Proč mi sukulent umírá, i když ho zalévám?

Proč mi sukulent umírá, i když ho zalévám?

Mám doma pár sukulentů a poslední dobou jsem si všiml, že jeden z nich vypadá dost špatně. Je to ten, co mám už pár měsíců, a i když mu dávám pravidelně vodu, tak prostě umírá. Nechápu, co se děje, protože jsem vždycky slyšel, že sukulenty jsou nenáročné rostliny, které potřebují málo péče. Zalévám ho jednou týdně, takže podle mě by to mělo stačit. Zkusil jsem ho i přesunout na světlejší místo, ale pořád je nějaký zvadlý a listy začínají žloutnout. Myslím, že jsem mu dal dostatek slunce a vzduchu, ale možná dělám něco špatně. Může to být třeba špatná půda nebo kořenová hniloba? Vím, že některé sukulenty nesnášejí přemokření, ale zase mi přijde, že bych měl být víc opatrný s množstvím vody. Jak poznám, kdy je správný čas na zalévání? Co mám sledovat? Mohli byste mi poradit, jak zjistit příčinu toho úhynu? Existuje něco, co bych měl udělat jinak nebo nějaké další tipy pro péči o sukulenty? Díky moc za každou radu!

162 slov
1.6 minut čtení
11. 4. 2023
Emil Kovář

Myslím, že by mohl být problém s přemokřením. Sukulenty fakt nesnáší, když mají mokré kořeny. Zkus se podívat, jestli máš dobrou drenáž, možná je tam moc vody a kořeny začínají hnít. Když zaléváš jednou týdně, tak si ověř, jestli půda mezi zaléváním úplně neoschne. Mělo by to být spíš tak, že necháš substrát vyschnout, než zase zaliješ. A pokud máš sukulent v květináči bez odtoku, tak to může být taky špatně. Taky zkus kouknout na to světlo, někdy je moc sluníčka špatně a listy se spálí. Zkus ho přesunout na mírné slunce a pozoruj. Opatrně s tím zavlažováním a uvidíš, třeba se to zlepší.

104 slov
1 minut čtení
7. 11. 2024
Stanislav Švanda

Může to být víc věcí. Sukulenty fakt nemají rádi přemokření, takže pokud zaléváš jednou týdně, možná to je moc. Zkus počkat, až půda úplně vyschne, než zase zaliješ. Na kořenovou hnilobu můžeš poznat podle žloutnutí a měknutí kořenů, pokud máš možnost, vyndej ho z květináče a koukni na to. Taky se ujisti, že máš dobrou drenáž; jestli máš sukulent v květináči bez otvorů, to může být problém. A co se týče světla, tak jo, potřebujou slunce, ale ne přímý, spíš takový rozptýlený. Kdybys měl nějakou speciální půdu na sukulenty nebo kaktusy, to by taky mohlo pomoct. Dobrý tip je prostě se podívat na listy – když jsou měkký a hnědý, jsi na špatný cestě. Tak hodně štěstí!

117 slov
1.2 minut čtení
10. 8. 2024
Libor Kříž
Meskalin.cz/Články/Rostlinná péče
Jak správně zavlažovat kaktusy a sukulenty: Časté chyby a řešeníObjevte, jak správně zavlažovat kaktusy a sukulenty a vyvarujte se častým chybám, které mohou ohrozit zdraví těchto fascinujících rostlin!
1000 slov
10 minut čtení
5. 12. 2021
Mgr. Petr Novotný
Přečíst článek
Podobné otázky