Meskalin.cz/Fórum/Mýty o barvách sukulentů - co je pravda?

Mýty o barvách sukulentů - co je pravda?

Na internetu se často objevují různé mýty týkající se barev sukulentů a jejich příčiny. Ráda bych se zeptala, co je vlastně pravda a co jsou jenom fámy. Například, slyšela jsem, že čím více světla sukulenty dostanou, tím krásnější barvy se na nich objeví. Je to pravda? A co třeba to, že některé druhy mění barvy podle ročního období? Je to jen pověra nebo opravdu existují sukulenty, které takto reagují na okolní podmínky? Další věc je, jestli barva sukulentů ovlivňuje jejich zdraví nebo vitalitu. Mohou být nějaké barevné varianty náchylnější k nemocem než jiné? Taky mě zajímá, jak moc se dá barva sukulentů ovlivnit hnojením nebo zaléváním. Je možné, že špatná péče způsobí blednutí nebo naopak intenzivnější barvy? A jak to máte vy, když pěstujete sukulenty? Pozorujete změny barev u vašich rostlin? To by mě fakt zajímalo. Ráda bych znala vaše zkušenosti a názory na toto téma!

146 slov
1.5 minut čtení
15. 3. 2022
Petr Němec

Takže, co se týče barev sukulentů, je pravda, že světlo fakt ovlivňuje jejich barvy. Když dostávají hodně slunce, často se zbarvují intenzivněji, to jsem si všiml u pár druhů. Ale není to jen o světle, některé sukulenty mění barvu podle ročního období nebo podmínek. Třeba na podzim se u některých zabarvují do červena. Co se týče zdraví, barva může něco naznačovat, ale ne vždycky. Někdy jsou barevné varianty citlivější na choroby, ale záleží na druhu. Hnojení a zalévání taky hrají roli – špatná péče může fakt způsobit blednutí nebo naopak sytější barvy. U mě doma jsem viděl, že když jsem jednou zapomněl zalít, tak některé sukulenty zbledly. Takže jo, péče má vliv. Je fajn sledovat, jak se rostliny mění! Zajímalo by mě, jaké máte zkušenosti vy.

126 slov
1.3 minut čtení
27. 3. 2023
Petra Soukupová

Barvy sukulentů fakt závisí na světle, to je pravda. Když dostanou víc světla, většinou zintenzivní barvy a některé druhy začnou měnit odstíny, aby se chránily před spálením. Oproti tomu v méně osvětlených podmínkách můžou blednout. Co se týče ročních období, tak jo, některé sukulenty reagujou na změny počasí a mění barvy podle teploty nebo vlhkosti.

Pokud jde o zdraví, tak barva může naznačovat i vitalitu rostliny. Některé varianty s výraznějšími barvami můžou být citlivější na nežádoucí podmínky, takže je dobrý dávat pozor na péči. Hnojení a zalévání taky hrajou roli – špatná péče může způsobit, že sukulenty budou vypadat vybledle nebo naopak přehnaně barevně. Já jsem si všimnul, že když zalévám málo, tak některé sukulenty zčervenají víc – evidentně to nesnášejí a vybarvují se jako obrana.

Osobně mám pár kousků a pozoruju, že když je dám blíž k oknu, tak se hezky zbarvují do červena a žluta. Takže fakt to funguje.

151 slov
1.5 minut čtení
6. 9. 2024
Eva Hladíková
Meskalin.cz/Články/Sukulentní kombinace
Snadná pravidla pro volbu barev a textur v sukulentních aranžmáObjevte jednoduchá pravidla pro kombinování barev a textur sukulentů, které vám pomohou vytvořit harmonická a esteticky příjemná aranžmá.
1000 slov
10 minut čtení
27. 2. 2021
Ing. Lucie Svobodová
Přečíst článek
Podobné otázky