Meskalin.cz/Fórum/Způsobují kaktusy psychické účinky, když je někdo sní?

Způsobují kaktusy psychické účinky, když je někdo sní?

Nedávno jsem narazil na zajímavé téma ohledně kaktusů, konkrétně těch, které obsahují psychoaktivní látky jako meskalin. Vím, že některé druhy kaktusů, jako je například Peyote nebo San Pedro, se používají v tradičních rituálech a mají prý schopnost vyvolat halucinace a změněné stavy vědomí. To mě vedlo k zamyšlení: pokud by někdo snědl kaktus s obsahem meskalinu, jaké psychické účinky to na něj může mít? Může to mít vliv na jeho psychiku či chování? A co třeba vedlejší účinky? Zajímá mě, jestli jsou tyto účinky spojené pouze s konkrétními druhy kaktusů, nebo jestli se i jiné rostliny v této rodině chovají podobně. Jak to vlastně funguje? Měli jste někdo osobní zkušenosti s konzumací takových kaktusů? Co se vám stalo, jaké pocity jste zažívali? Rád bych slyšel názory nejen od těch, kteří mají zkušenosti s konzumací, ale také od těch, kteří se o tuto problematiku zajímají z pohledu botaniky nebo psychologie. Napadá mě také otázka legality a dostupnosti těchto rostlin v různých zemích. Jak je to s pěstováním a použitím takových kaktusů u nás? Zkrátka bych chtěl prozkoumat toto fascinující téma o kaktusech a jejich možných psychických účincích.

186 slov
1.9 minut čtení
8. 3. 2024
Monika Kříčková

Jo, kaktusy jako Peyote a San Pedro fakt obsahujou meskalin, což je psychoaktivní látka. Když je někdo sní, může to vyvolat halucinace, změny vnímání reality, euforii nebo dokonce i nějaké hlubší duchovní zážitky. Ty účinky se dost liší podle toho, jak moc toho člověk sní a jak má jeho tělo na to reagovat. Někdo může mít fakt intenzivní prožitek, jiný zase spíš mírné vjemy. Jo a vedlejší účinky můžou zahrnovat nevolnost, úzkost nebo zmatení, takže to není bez rizika.

Co se týče dalších kaktusů, tak většina jich nic podobného nemá, ale jsou i jiné rostliny s psychoaktivními látkami. Legálně je to různý – v některých zemích si je můžeš pěstovat a používat bez problému, jinde je to zakázaný. U nás je to trošku šedá zóna. Pokud máš zájem o botaniku nebo psychologii, určitě je dobrý sledovat i tyhle záznamy o tripech a zkušenostech lidí. Osobně jsem nikdy nezkoušel, ale slyšel jsem od známých dost zajímavé příběhy.

156 slov
1.6 minut čtení
17. 10. 2024
Matěj Vávra

Jo, to je zajímavý téma. Kaktusy jako Peyote a San Pedro fakt obsahují meskalin, což je psychoaktivní látka. Když si je někdo dá, může to mít silný účinky - halucinace, změny vnímání, pocity euforie nebo úzkosti. Někoho to může dost vytrhnout z reality a vyvolat hluboký psychický zážitky. Ale pozor, každý na to reaguje jinak, někdo může mít i špatný trip.

Co se týče vedlejších účinků, tak to může zahrnovat nevolnost, zvracení nebo třeba úzkost. Záleží na dávce a jestli má člověk s tím nějakou zkušenost. Jiný kaktusy jako Opuntia nemají psychoaktivní účinky, takže to fakt záleží na druhu.

Legálně je to u nás dost ošemetný, některý kaktusy jsou povolený, ale třeba Peyote je ilegální. Pěstování San Pedra je legální, pokud to není pro psychoaktivní účely. Pokud se o to zajímáš víc, tak doporučuji začít s nějakou literaturou o těchto rostlinách a jejich účincích.

142 slov
1.4 minut čtení
19. 12. 2024
David Rada
Meskalin.cz/Články/Historie kaktusů
Jak kaktusy ovlivnily kulturu a tradice původních obyvatel AmerikyObjevte fascinující roli kaktusů v tradicích a rituálech domorodých národů Ameriky. Tento článek zkoumá historický význam kaktusů v jejich každodenním...
1000 slov
10 minut čtení
8. 9. 2023
Bc. Michal Dvořák
Přečíst článek
Podobné otázky