Dá se takhle pěstovat cokoliv, nebo jsou nějaký limity?
Když člověk začne uvažovat o pěstování exotických rostlin, kaktusů nebo sukulentů, dost často si klade otázku, jestli je možné pěstovat opravdu cokoliv, co se mu líbí. Tak nějak mě napadlo, jestli jsou vůbec nějaké limity v tom, co se dá pěstovat doma, na balkoně nebo v zahradě? Mám na mysli nejen podmínky jako světlo a teplota, ale i to, jestli některé rostliny třeba potřebují speciální půdu nebo hnojivo. A co třeba zavlažování? Jak moc je důležité pro úspěšné pěstování? Vím, že třeba kaktusy nepotřebují tolik vody jako jiné rostliny, ale co sukulenty? Může se stát, že bych chtěl zasadit něco, co by normálně v našich podmínkách vůbec nevyrostlo? Zajímalo by mě také, jaký vliv má klima na to, co je možné pěstovat. Znamená to, že když žiju v chladnější oblasti, tak prostě nemůžu mít tropické rostliny? Nebo existují způsoby jak to obejít? A co třeba výběr odrůd – dá se říct, že některé jsou víc odolné než jiné a tím pádem je snazší je pěstovat i za méně ideálních podmínek? Přemýšlím taky o tom, jak důležité je znát specifické potřeby jednotlivých rostlin a jestli se dají nějak skloubit dohromady. Takže celkově – existují nějaké obecné zásady nebo hranice, které bychom měli dodržovat při výběru rostlin pro naše zahrádky a domácnosti? Co všechno musím vzít v potaz při rozhodování o tom, co si pořídit do sbírky?