Meskalin.cz/Fórum/Jak se postarat o kaktusy, když mají hodně vlhka?

Jak se postarat o kaktusy, když mají hodně vlhka?

Nedávno jsem si pořídil pár krásných kaktusů, ale teď přemýšlím, jak se o ně postarat, když je venku takové vlhko. Mám strach, že by mohly uhynout, protože jsem slyšel, že kaktusy nemají rády vlhkost. Co bych měl dělat, abych jim pomohl přežít v takových podmínkách? Měli byste nějaké tipy na to, jak s nimi zacházet? Mám je třeba víc větrat nebo je přemístit na slunnější místo? A co zavlažování? Jak často bych je měl zalévat, když je vzduch tak vlhký? Je lepší je nechat úplně bez vody na delší dobu, aby se vyhnuly hnilobě? A co substrát, měl bych ho měnit nebo nějak upravovat pro vlhké počasí? Jakou zálivku byste doporučili? Zkrátka, jak mám udržet kaktusy v dobré kondici i přes tu nepřízeň počasí? Děkuji všem za rady!

128 slov
1.3 minut čtení
22. 7. 2023
Zdeněk Janoušek

Kaktusy fakt nemají rády vlhko, to je pravda. Pokud je venku hodně vlhko, doporučuji je držet na co nejslunnějším místě, třeba na okně nebo venku, pokud nemrzne. Větrat je taky dobrý nápad, aby se vzduch trochu hýbal, jinak se může udělat plíseň. Co se týče zalévání, v takové vlhkosti bych je radši vůbec nezaléval nebo jenom trošku, protože jakmile bude moc vody, začnou hnit. Zkontroluj substrát, ideálně by měl být dobře propustný – pokud máš běžný substrát, zkus přidat písek nebo perlitu, aby se to nezadržovalo moc vody. A pamatuj, že kaktusy jsou zvyklé na sucho, takže raději nechat delší dobu bez vody než riskovat hnilobu.

106 slov
1.1 minut čtení
8. 2. 2024
Olga Hladíková

Kaktusy a vlhkost, to je vždycky ošemetný téma. Když je hodně vlhko, tak je fakt důležitý, aby měly dobré větrání. Můžeš je dát na místo, kde budou mít víc vzduchu a slunce. Pokud máš okno, co svítí na kaktusy, tak to je ideální. Co se zalévání týče, tak v takovém počasí můžeš snížit frekvenci. Kaktusy nepotřebují moc vody, spíš se bojí přelití. Zkus je zalévat jen když substrát úplně uschne. A substrát? Pokud máš standardní kaktusový substrát, tak by měl být ok, ale pokud je hodně mokrý, můžeš přidat trochu písku nebo perlitu pro lepší odvodnění. Hlavně sleduj, aby ti nehnily kořeny. Takže větrat, míň zalévat a sledovat substrát. Držím palce!

111 slov
1.1 minut čtení
17. 6. 2024
Ladislav Ševčík
Meskalin.cz/Články/Kaktusy a souvislost s týdny rain forestu
Jak kaktusy prosperují v ekosystémech deštných lesůObjevte fascinující svět kaktusů a jejich neobyčejné adaptace na deštné lesy, kde vlhkost a rozmanitost podmínek vytvářejí unikátní prostředí pro jeji...
1000 slov
10 minut čtení
15. 2. 2021
Ing. David Kořínský
Přečíst článek
Podobné otázky