Meskalin.cz/Fórum/Můžou kaktusy přežít v deštném lese a jak?

Můžou kaktusy přežít v deštném lese a jak?

Zajímá mě, jestli je vůbec možné, aby kaktusy přežily v tak odlišném prostředí, jako je deštný les. Představte si tu vlhkost a stálou přítomnost vody. Mám pocit, že tyhle rostliny jsou zvyklé na extrémní sucho a sluneční žár, takže si nedovedu představit, jak by se dokázaly adaptovat na takové podmínky. Je to vůbec reálné? Můžou nějaké druhy kaktusů najít způsob, jak se přizpůsobit vysoké vlhkosti a stínu mezi stromovím? Zajímalo by mě i to, jestli by třeba mohly změnit svůj způsob fotosyntézy nebo vyvinout nějaké jiné mechanismy, aby přežily. Existují nějaké kaktusy, které mají schopnost růst v místech s vysokou vlhkostí? A co třeba jejich kořeny? Jak by se vypořádaly s přebytkem vody? Je to vůbec možné, aby kaktusy, které jsou obecně spojovány s pouští a suchými oblastmi, našly své místo v ekosystému deštného lesa? Jaké zajímavé příklady existují? Jestli někdo má zkušenosti nebo ví něco víc o tomhle tématu, rád se dozvím víc. Děkuji!

155 slov
1.6 minut čtení
13. 11. 2023
Věra Hladíková

Kaktusy jsou fakt hodně spjatý se suchýma oblastma, ale zajímavý je, že některé druhy dokážou přežít víc vlhkost. Například kaktusy z rodu Rhipsalis rostou v tropických deštných lesích a jsou přizpůsobený na stín a vlhko. Tyhle kaktusy mají jinou strukturu kořenů, aby se vypořádaly s nadbytkem vody, což jim pomáhá bránit hnilobě. Co se týče fotosyntézy, tak i když většina kaktusů používá CAM cyklus (což je efektivní v suchu), Rhipsalis a podobný mohou mít trochu odlišný metabolismus. Takže jo, i když bys to neřekl, kaktusy se umí přizpůsobit i deštním lesům, ale je to spíš výjimka než pravidlo.

98 slov
1 minut čtení
15. 9. 2024
Jitka Brychtová

Kaktusy jsou fakt hodně specifický rostliny, co potřebujou sucho a slunce, takže deštný les pro ně asi není ideální místo. Ale třeba existujou nějaký druhy, co dokážou přežít i v vlhčích podmínkách, jako jsou ty tropický mokřady nebo lesy, kde je víc stín a vlhkosti. Je pravda, že by si musely nějak přizpůsobit kořeny, aby se vypořádaly s přebytkem vody, možná by vyvinuly něco jako vzdušný kořeny nebo tak. A co se týče fotosyntézy, tak to by asi taky musely změnit – možná by začaly využívat jiný mechanismy, třeba C3 nebo C4 cyklus. Myslím, že by to bylo těžký, ale příroda umí být dost kreativní, takže kdo ví? Někde jsem slyšel o druzích jako Rhipsalis, který roste na stromech v lesích, takže tam je nějakej příklad. Ale obecně si myslím, že většina kaktusů by v deštním lese měla problém.

139 slov
1.4 minut čtení
30. 1. 2024
Štěpán Doležal
Meskalin.cz/Články/Kaktusy a souvislost s týdny rain forestu
Úloha kaktusů v potravinovém řetězci deštných lesůZkoumáme, jak kaktusy přispívají k biodiverzitě a ekologickému zdraví ekosystémů deštného lesa.
1000 slov
10 minut čtení
22. 10. 2023
Ing. Filip Horák
Přečíst článek
Podobné otázky