Meskalin.cz/Fórum/Co mám dělat, když mi bonsaj roste příliš rychle?

Co mám dělat, když mi bonsaj roste příliš rychle?

Mám bonsaj, kterou jsem si pořídil jako koníček a do teď jsem si myslel, že to bude spíš klidné pěstování, ale teď se mi zdá, že roste jako z vody! Vůbec nevím, co s tím. Když jsem ji koupil, byla pěkně malá a kompaktní, ale poslední měsíce se mi začala rozrůstat do šířky i do výšky a já mám strach, že se mi nevejde na parapet. Zkoušel jsem ji stříhat, ale přijde mi, že po každém odstřižení vyraší ještě víc nových výhonů. Je možné, že ji zalévám moc nebo má moc slunce? Zkoušel jsem ji přesunout na místo, kde je méně světla, ale i tak se pořád nějak snaží růst. Mám mít nějaký speciální plán péče pro rychle rostoucí bonsaje? Jaké techniky bych měl použít? Slyšel jsem něco o drátování nebo tvarování korunky, ale bojím se, že bych mohl udělat víc škody než užitku. Nechci bonsaj zničit, ale potřebuju ji nějak zpomalit nebo udržet v rozumných mezích. Jaké máte zkušenosti s tímto problémem? Co všechno bych měl zvážit? Pomůže mi méně vody nebo změna hnojiva? Díky za každou radu!

179 slov
1.8 minut čtení
25. 12. 2024
Tereza Klímová

Když bonsaj roste moc rychle, je dobrý udělat pár věcí. Zjisti, jestli jí dáváš moc vody, protože přemokření může způsobit bujnější růst. Snaž se zalévat jen když je substrát suchý. Hnojivo taky hraje roli, zkus použít slabší koncentraci nebo ho na chvilku přestat dávat, aby se trochu zpomalila.

Stříhání je určitě správný krok, ale dělej to pravidelně a nezapomínej na tvarování. Pokud máš strach z drátování, tak začni s jemným stříháním výhonů a listů. Můžeš taky omezit slunce a přesunout ji do místa s nepřímým světlem, což by mohlo trošku zpomalit růst.

Důležité je být trpělivý, bonsaje jsou dost resilientní a pokud ji budeš správně pečovat, časem se to srovná. Nepanikař a dej jí čas.

113 slov
1.1 minut čtení
17. 9. 2024
Petra Blažková

Tak to znám, bonsaje dokážou překvapit. Když ti roste moc rychle, tak jednou z prvních věcí je zkontrolovat, kolik jí dáváš vody a jak často hnojíš. Můžeš zkusit omezit hnojení, když máš pocit, že je to přehnané. Další věc, co můžeš udělat, je pořádně ji zastřihnout a tvarovat. Klidně sundej víc větviček, když jsou moc dlouhé, a uvidíš, že to ji trochu zklidní. Drátování je fajn technika, ale musíš to dělat opatrně, aby ses nebál ji poškodit. Taky můžeš zkusit přesunout na místo, kde je méně slunečního svitu – ale ne moc tmavé místo! Zkus prostě kombinaci těchto věcí a měj trpělivost. Rychlý růst může být frustrující, ale bonsaj se s tím nějak popere.

114 slov
1.1 minut čtení
8. 1. 2025
Pavel Janoušek
Meskalin.cz/Články/Tajemství malých bonsajů
Jak efektivně tvarovat a stříhat malé bonsaje pro maximální estetikuObjevte tajemství, jak tvarovat a stříhat malé bonsaje, aby vynikla jejich přirozená krása. Tento průvodce vám přináší techniky a tipy pro efektivní p...
1000 slov
10 minut čtení
20. 8. 2024
Ing. Filip Horák
Přečíst článek
Podobné otázky