Meskalin.cz/Fórum/Jak často zalévat sukulenty v teráriu?

Jak často zalévat sukulenty v teráriu?

Mám doma terárium, kde se snažím pěstovat různé sukulenty a kaktusy. Vím, že tyto rostliny potřebují specifickou péči a zalévání je pro ně docela důležité. Jenže kdy a jak často je mám vlastně zalévat? Četla jsem, že sukulenty jsou na vodu celkem skromné, ale zase mi někdo říkal, že v teráriu to může být jinak, protože je tam víc vlhkosti a tepla. Zajímalo by mě, jestli je lepší zalévat je častěji, nebo naopak méně často, než když bych je měla venku na parapetu. Jaký máte zkušenosti s tímto tématem? Jak poznám, že moje sukulenty potřebují vodu? Měly by být úplně suché, nebo stačí když jsou lehce oschlé? A co substrát v teráriu – má nějaký vliv na to, jak často zalévat? Budu vděčná za všechny rady a tipy, protože se snažím ty rostlinky udržet co nejvíc zdravé a krásné. Děkuju!

140 slov
1.4 minut čtení
17. 12. 2023
Blanka Volfová

Takže, co se týče zalévání sukulentů v teráriu, je to trošku jiný level než jen tak na parapetu. Obecně platí, že sukulenty jsou fakt skromné, takže je lepší je zalévat méně často. V teráriu máš víc vlhkosti, takže stačí zalévat asi jednou za 2-4 týdny. Záleží ale na tom, jak moc teplo tam máš a jaký substrát používáš. Když substrát oschne, tak jim klidně dej vodu. Můžeš zkusit i zapíchnout prst do půdy – když je suchá až k prvnímu kloubu, tak už si říkají o vodu. Pokud mají listy měkké nebo ztrácí barvu, to taky není dobré znamení. Takže radši méně než víc a sleduj je. Držím palce!

109 slov
1.1 minut čtení
30. 12. 2024
Roman Nečas

Sukulenty v teráriu fakt potřebujou jiný přístup než venku. Záleží dost na substrátu, jak je prodyšný a jak moc zadržuje vlhkost. Obecně platí, že je lepší zalévat míň často, ale pořádně. Třeba jednou za dva týdny, ale to se mění podle tepla a světla. Pokud máš v teráriu víc vlhkosti, tak bys mohla zkusit i jednou za tři týdny. Hlavně sleduj listy – pokud jsou měkký a začínají žloutnout, tak to chce vodu, naopak když jsou scvrklý, tak to znamená, že mají málo. Substrát hraje roli, čím víc propustnej, tím méně častěji zalévat. Když je substrát úplně suchý do hloubky, tak je čas na vodu. Drž se toho a měly by ti prospívat.

113 slov
1.1 minut čtení
9. 12. 2024
Simona Vávrová
Meskalin.cz/Články/Sukulentní kombinace
Sukulenty v teráriích: Jak vytvořit harmonické kombinace pro vaše zelené královstvíObjevte nejlepší sukulentní kombinace pro terária, které vám pomohou vytvořit esteticky zajímavé a harmonické aranžmá. Inspirujte se našimi tipy na su...
1000 slov
10 minut čtení
26. 9. 2020
RNDr. Helena Tichá, CSc.
Přečíst článek
Podobné otázky