Meskalin.cz/Fórum/Můžu použít vařící vodu na sterilizaci substrátu pro sukulenty?

Můžu použít vařící vodu na sterilizaci substrátu pro sukulenty?

Zdravím všechny pěstitele sukulentů, mám takový dotaz ohledně substrátu, se kterým se chystám pracovat. Jak víte, péče o tyhle úžasné rostlinky je občas dost náročná a já bych chtěl udělat maximum pro to, aby mi rostliny prospívaly. Přemýšlím o tom, jak správně připravit substrát, abych se vyhnul různým plísním nebo škůdcům, kteří by mohli ohrozit mé sukulenty. Napadlo mě použít vařící vodu jako metodu sterilizace substrátu. Myslíte si, že by to mohlo fungovat? Nenašel jsem moc informací o tom, jestli je to bezpečné nebo efektivní. Co si o tom myslíte? Máte někdo zkušenosti s tímto postupem? Může vařící voda zničit nějaké živiny v substrátu, nebo by mohla třeba zhoršit strukturu půdy? Rád bych slyšel názory a tipy od těch, kteří už mají s tímto způsobem nějaké zkušenosti. Díky předem za vaše rady a zkušenosti!

134 slov
1.3 minut čtení
18. 3. 2023
Matěj Slavík

Použít vařící vodu na sterilizaci substrátu pro sukulenty je docela běžná metoda a může fungovat. Horká voda zničí většinu škodlivých organismů, jako jsou plísně a bakterie, což je super pro zdraví rostlin. Ale pozor, když to s teplotou přeženeš, můžeš substrát poškodit, zvlášť pokud máš něco s organickou hmotou, jako třeba rašelinu. Mohlo by to taky zhoršit strukturu, substrát se může slehnout a ztratit vzdušnost. Někteří doporučují nechat vodu vychladnout na zhruba 80 stupňů, aby se minimalizovalo riziko. Takže jo, dá se to použít, ale chce to trochu opatrnosti. Měj na paměti, že po sterilizaci je dobré substrát nechat trochu vychladnout a pak ho promíchat nebo proložit něčím vzdušnějším, aby se rostlinám dobře dařilo.

114 slov
1.1 minut čtení
17. 12. 2024
Markéta Lacinová

Tak vařící voda může být fajn způsob, jak sterilizovat substrát, ale dávej pozor. Horká voda zabije plísně a škůdce, to je jasný. Ale taky může zničit některý prospěšný mikroorganismy a živiny v substrátu. Když to uděláš, tak nech substrát pak dobře vychladnout, než do něj dáš rostliny. Někdo doporučuje spíš paření než vařící vodu, protože to je šetrnější k živinám. Zkus třeba substrát nejdřív vlhčit a pak ho na chvíli dát do páry. To by mělo být bezpečnější a udrží to víc živin. V každém případě dej pozor na teplotu, aby se ti substrát nesrazil nebo neztratil strukturu. Dobré je taky substrát po sterilizaci nechat nějakou dobu odležet.

108 slov
1.1 minut čtení
12. 12. 2024
Blanka Adámková
Meskalin.cz/Články/Teplomilné rostliny
Jaké sterilizační metody jsou ideální pro teplomilné rostliny?Objevte účinné sterilizační metody pro ochranu teplomilných rostlin před chorobami a škůdci. Naučte se, jak správně sterilizovat půdu a nářadí pro zdr...
1000 slov
10 minut čtení
20. 5. 2022
RNDr. Tomáš Hrubý
Přečíst článek
Podobné otázky