Meskalin.cz/Fórum/Jak správně klíčit exotická semena?

Jak správně klíčit exotická semena?

Zdravím všechny nadšence do exotických rostlin! Potřeboval bych pomoc ohledně klíčení exotických semen. Nedávno jsem si pořídil několik vzácných druhů a teď nevím, jak na to. Sice jsem slyšel, že klíčení exotických rostlin může být trochu jiná liga než s běžnými semeny, ale jak moc se to liší? Je pravda, že některá semena potřebují před klíčením namočit, nebo je třeba nějak speciálně upravit? Také jsem se dozvěděl, že teplota a vlhkost hrají obrovskou roli, ale jaký je ideální poměr pro různé druhy? Co třeba světlo – mám semena vystavovat přímému slunci, nebo je lepší spíš rozptýlené světlo? A jak dlouho vůbec trvá, než začnou klíčit? Mám se připravit na to, že to může být několik týdnů? Jestli někdo máte zkušenosti s klíčením konkrétněji zaměřenými na exotické kaktusy nebo sukulenty, budu vděčný za jakékoliv tipy a triky. Dík za pomoc!

139 slov
1.4 minut čtení
30. 9. 2023
Ladislav Polák

Klíčení exotických semen fakt může bejt trochu oříšek. U některých druhů je dobrý je předem namočit, třeba i na 24 hodin, to pomůže urychlit klíčení. Teplota a vlhkost jsou fakt klíčový – většinou se doporučuje kolem 25-30 °C a vysoká vlhkost. Na světlo moc nehraj, většina semínek chce spíš rozptýlený světlo, přímý slunce může spálit. Klíčení může trvat od několika dní po několik týdnů, záleží na druhu. U kaktusů a sukulentů to může bejt dlouhý, tak buď trpělivej. A nezapomeň na dobrou drenáž v substrátu, jinak to může brzo zhnít.

90 slov
0.9 minut čtení
4. 11. 2024
Nikola Adámková

Klíčení exotických semen je fakt výzva, ale dá se to zvládnout. První věc, co udělej, je zjistit, jestli potřebují předem namočit. U některých druhů je to klíčové, protože to urychluje klíčení. Většinou stačí na pár hodin až den. Teplota a vlhkost jsou fakt důležitý – většina exotických rostlin má ráda teplo, tak zkus 20-30°C a udržuj vlhkost, třeba pomocí skleníku nebo plastového víčka na květináče. Světlo? Radši rozptýlený než přímý, aby se ti semínka nespálila. Klíčení může trvat od týdnů až po měsíce. U kaktusů a sukulentů buď trpělivý, někteří si dají na čas. Taky se neboj zkusit substrát pro kaktusy – to může pomoct. Hodně štěstí!

107 slov
1.1 minut čtení
1. 1. 2025
Jindřich Kříček
Meskalin.cz/Články/Sázíme semena
Optimalizace podmínek pro klíčení exotických semenObjevte, jak správně optimalizovat teplotu, vlhkost a světlo pro úspěšné klíčení exotických rostlin a vzácných semen.
1000 slov
10 minut čtení
25. 6. 2023
Ing. Jana Květinová, Ph.D.
Přečíst článek
Podobné otázky