Meskalin.cz/Fórum/Můžu dávat řízky kaktusů přímo do země?

Můžu dávat řízky kaktusů přímo do země?

Zajímalo by mě, jestli je možné řízky kaktusů rovnou zasadit do země, nebo jestli je lepší je nejdřív nechat zaschnout a pak teprve umístit do substrátu. Slyšel jsem, že některé kaktusy se dají množit velmi jednoduše a že stačí jen vzít kus a zakopat ho, ale nevím, jestli to platí pro všechny druhy. Mám doma různé typy kaktusů a chci zkusit založit novou kolekci, ale mám strach, že udělám něco špatně. Myslíte si, že je teda dobrý nápad dávat řízky přímo do země bez nějaké přípravy nebo je to riskantní? Jaký je vlastně nejlepší postup pro úspěšné zakořenění? Dík za každou radu!

102 slov
1 minut čtení
18. 1. 2025
Eva Hladíková

Jasně, že můžeš, ale lepší je nechat řízky zaschnout na vzduchu třeba den nebo dva. Když je dáš rovnou do země, může to být riskantní, protože se mohou začít hnitět. Každý kaktus reaguje jinak, ale většina z nich má radši, když se řízek trochu zkalí. Takže doporučuji, nechej je oschnout a pak je zasaď do dobrého substrátu pro kaktusy. Důležitý je taky dobrý odvodnění, aby voda nestála. Uvidíš, že s tímhle postupem budeš mít větší šanci na úspěch a novou kolekci kaktusů si brzy užiješ.

85 slov
0.9 minut čtení
21. 1. 2025
Ondřej Fojtík

Ty jo, co se týče řízků kaktusů, tak je fakt lepší je nechat zaschnout předtím, než je dáš do země. Kaktusy mají tu vlastnost, že pokud je zasadíš hned, tak můžeš mít problémy s hnilobou, protože to místo, kde jsi je uřízl, je mokrý a citlivý. Takže doporučuji nechat je pár dní na vzduchu, ať se ten řez trochu zahojí. Pak je klidně můžeš zasadit do substrátu. Některé kaktusy se množí snadno, ale stejně platí, že nejlepší je mít opatrnost. Zkus třeba lehce zalít až když uvidíš první známky růstu nebo kořenů. Někdy to chce pár pokusů, než se ti podaří to správně. Hlavně nezapomínej na dobré odvodnění, to je důležité!

111 slov
1.1 minut čtení
21. 1. 2025
Vladimír Blažek
Meskalin.cz/Články/Rozmnožování kaktusů
Jak úspěšně množit kaktusy pomocí řízků: Objevte nejlepší techniky a tipy pro zakořenění kaktusových řízkůOdkryjte tajemství úspěšného množení kaktusů pomocí řízků. Naučte se techniky a tipy, jak snadno a bez námahy získat nové rostliny.
1000 slov
10 minut čtení
14. 1. 2025
Bc. Martina Zelenková
Přečíst článek
Podobné otázky