Meskalin.cz/Fórum/Jak zabezpečit exotické rostliny v zimě?

Jak zabezpečit exotické rostliny v zimě?

Zajímalo by mě, jak se postarat o moje exotické rostliny v zimních měsících. Mám doma pár kaktusů a sukulentů, které jsem si pořídil v létě a teď se bojím, že je zima zabije. Hlavně nevím, jestli je mám nechat venku nebo je radši přenést dovnitř. Jaké teploty by pro ně byly ideální? Co mám dělat, když už jsou venku a začínají být mrazíky? Myslíte, že by pomohlo je zakrýt nějakým netkaným textilií nebo igelitem? A co vlhkost vzduchu? Musím je nějak zvlášť zalévat, když je topení zapnutý a vzduch je suchý? Vím, že některé rostliny potřebují klidové období, ale jak dlouho to trvá a jak poznám, že je správný čas na přesazení nebo jinou péči? A co hnojivo, mám ho používat i v zimě, nebo radši počkat na jaro? Byl bych rád za jakékoliv tipy nebo rady, abych nevykoupil svoje rostliny na jaře. Děkuji!

144 slov
1.4 minut čtení
7. 12. 2023
Marcela Malečková

Zimní péče o kaktusy a sukulenty je fakt důležitá. Když už jsou venku a mrazíky se blíží, rozhodně je přesuň dovnitř. Ideální teplota pro ně je mezi 10 až 20 stupni, ale pozor na to, aby nebyly blízko topení, protože to může vzduch dost vysušit. Zakrýt je netkanou textilií nebo igelitem moc nepomůže, spíš je to risk, že se zapaří.

Vlhkost vzduchu je v zimě problém, takže je dobrý občas je rosnit, ale ne přehánět s vodou. Zalévat bys měl jen málo – většina sukulentů potřebuje v zimě skoro nic. Klidový režim trvá obvykle od podzimu do jara, takže teď moc nehnoj, na jaře to bude lepší. A s přesazováním počkej na jaro, když začne vegetační období.

Dávej pozor na známky, že rostliny nejsou happy – pokud začnou žloutnout nebo se kroutit, tak něco není v pořádku. Tak drž palce, ať to zvládneš!

141 slov
1.4 minut čtení
6. 12. 2023
Markéta Hrochová

Takže, kaktusy a sukulenty většinou potřebují v zimě teplo, takže pokud je máš venku a už je zima, rozhodně je přenes dovnitř. Ideální teplota pro ně je tak kolem 10-15 stupňů, ale když je víc, tak to nevadí. Co se týče mrazíků, tak určitě je nenechávej venku. Zakrýt netkanou textilií nebo igelitem by moc nepomohlo, spíš by se tam mohlo udělat vlhko a to by je zabilo. Vlhkost vzduchu je v topné sezóně fakt problém, takže radši zalévej míň než běžně, aby se ti neudělaly kořeny mokré. Když už jsou uvnitř, tak jim dej klidové období - to znamená méně vody a žádné hnojivo až do jara. Na jaře můžeš začít s přesazováním, když uvidíš, že rostou. Hnojivo se používá až když začnou aktivně růst, tak to neuspěchej. Držím palce!

130 slov
1.3 minut čtení
10. 11. 2024
Jiří Šindelář
Meskalin.cz/Články/Trendy v botanice
Nejnovější trendy v permakultuře: Jak integrovat exotické rostliny do zahradyObjevte, jak integrace exotických rostlin do permakultury může zlepšit biodiverzitu a udržitelnost vaší zahrady.
1000 slov
10 minut čtení
4. 12. 2023
Ing. Filip Horák
Přečíst článek
Podobné otázky