Meskalin.cz/Fórum/Jaké kaktusy se hodí na stůl?

Jaké kaktusy se hodí na stůl?

V poslední době jsem si všiml, že stále více lidí si do svého interiéru přidává rostliny, a já bych chtěl udělat to samé. Mám ale konkrétně zájem o kaktusy, protože jsou to podle mě zajímavé a nenáročné rostliny, které mohou přinést do domácnosti trochu té exotiky. Chci je umístit na stůl v obýváku, ale nejsem si jistý, které druhy by byly nejvhodnější. Hledám takové, které nejen že dobře vypadají, ale také se snadno udržují. Zajímalo by mě, jestli existují nějaké menší druhy kaktusů, které se dobře vyjímají v dekoraci a zároveň nejsou příliš náročné na péči. Máte tipy na konkrétní druhy, které by mohly být ideální do prostoru na stůl? A co se týče jejich umístění – je lepší je mít na slunném místě nebo spíš ve stínu? Také bych byl rád za rady ohledně zalévání a hnojení, protože chci, aby kaktusy vypadaly zdravě a šťastně. Slyšel jsem, že některé kaktusy jsou vhodné i pro začátečníky. Jaké máte zkušenosti s pěstováním kaktusů na stole? Jaké odrůdy máte doma vy? Jak je to s jejich životností a jak často je potřeba je přesazovat? Rád bych věděl víc o tom, co všechno potřebuji zvážit předtím, než si nějaké kaktusy pořídím.

198 slov
2 minut čtení
28. 12. 2024
Jindřiška Kučerová

Kaktusy na stůl jsou fakt super volba! Doporučil bych třeba Echinopsis, to je takový ten kulatý kaktus, co kvete hezky a vypadá skvěle. Dál bys mohl zkusit Mammillaria, má hodně malých kaktusů s krásnými trny a jsou fakt nenáročné. Pokud chceš něco víc zajímavého, tak Haworthia nebo Aloe Vera jsou taky fajn, i když nejsou úplně kaktusy. Na slunném místě se jim daří nejlíp, ale pozor na přímé polední slunce, může spálit. Zálivka: radši míň než víc, v zimě stačí jednou za měsíc nebo i méně. Hnojení je dobrý tak jednou za pár měsíců během sezóny. Přesazovat je většinou stačí jednou za dva roky, jak rostou. Když jim dáš dobrou půdu na kaktusy a vybereš hezký květináč, určitě to bude paráda. Kaktusy vydrží dlouho, jsou prostě odolný! Takže klidně do toho!

131 slov
1.3 minut čtení
15. 1. 2025
Roman Jirásek

Kaktusy jsou super volba na stůl, fakt. Dobrý pro začátečníky jsou třeba Echinopsis nebo Mammillaria. Tyhle druhy jsou menší a vypadají fakt pěkně. Je dobrý je mít na slunném místě, ale ne úplně v poledním úpalu, jinak by se mohly spálit. Co se zalévání týče, zkus to jednou za 2-3 týdny, v zimě stačí i míň. Hnojení je fajn dělat jednou za měsíc během vegetačního období, ale ne přehánět. Přesazovat je většinou potřeba každé 2-3 roky, když už narostou. Mám doma pár různých druhů a vždycky se mi dařily. Takže pokud si vybereš nějaký hezký kaktus, určitě nebudeš litovat.

99 slov
1 minut čtení
14. 1. 2025
Bohuslav Hladík
Meskalin.cz/Články/Trendy v botanice
Kaktusy jako moderní interiérové dekorace: Jak na jejich stylové uspořádáníObjevte, jak kaktusy mohou oživit váš domov a jak je stylově aranžovat pro maximální efekt. Inspirujte se trendy v interiérovém designu a vytvářejte j...
1000 slov
10 minut čtení
27. 12. 2024
Ing. David Kořínský
Přečíst článek
Podobné otázky