Meskalin.cz/Fórum/Může být kaktus v teráriu s tropickými rostlinami?

Může být kaktus v teráriu s tropickými rostlinami?

Zajímá mě, jestli je možné mít kaktus v teráriu, kde jsou také tropické rostliny. Mám doma malé terárium, které jsem osadil různými druhy tropických rostlin, jako jsou například orchideje a bromélie, a teď mě napadlo, že bych do něj mohl přidat i nějaký kaktus. Rád bych věděl, jestli se tyto dva typy rostlin navzájem snesou. Kaktusy přece potřebují hodně slunce a sucha, zatímco tropické rostliny milují vlhko a stín. Nezabije se mi kaktus, pokud bude vedle těchto vlhkých rostlin? Jaké podmínky by měly být v teráriu nastavené, aby obě skupiny rostlin mohly koexistovat? Mám obavy z toho, že by se tropické rostliny mohly na kaktusu projevit negativně nebo naopak. A co zavlažování? Jak často by se měl kaktus zalévat v takovémto prostředí? Můžu použít stejnou směs substrátu pro všechny rostliny nebo bych měl pro kaktus zvolit něco jiného? Pokud máte nějaké zkušenosti nebo tipy ohledně kombinování těchto rostlin v jedné nádobě, budu moc rád za jakoukoli radu. Děkuji!

158 slov
1.6 minut čtení
18. 6. 2024
Natálie Hlávková

Kaktus a tropické rostliny v jednom teráriu moc nedávají smysl. Kaktusy potřebují suché a slunečné prostředí, zatímco tropické rostliny milují vlhko a stín. Jestli dáš kaktus do terária s orchidejemi a broméliemi, riskuješ, že se mu nebude dařit. Vysoká vlhkost by mohla kaktusu uškodit, začne hnisat nebo zahnívat. Co se týče zavlažování, kaktus bys měl zalévat mnohem méně než tropické rostliny, takže by to bylo dost komplikovaný. Substrát bys taky měl mít rozdílný – kaktus potřebuje propustnější směs, zatímco tropické rostliny chtějí něco bohatšího na živiny a vlhkost. Zkus radši oddělené terária nebo aspoň oddělit kaktusy od ostatních rostlin, jinak to nevydrží dlouho.

103 slov
1 minut čtení
29. 10. 2024
Antonín Pokorný

Kaktus a tropické rostliny v teráriu spolu moc dobře nevycházejí. Kaktusy potřebují hodně světla a sucho, zatímco tropické rostliny milují vlhko a stín. Když je dáš dohromady, kaktusu se pravděpodobně nebude dařit, protože půda bude moc mokrá od zavlažování pro tropy. Vlhkost by mu mohla způsobit hnilobu. Na zavlažování zapomeň, kaktus by měl být zalévaný mnohem méně než ostatní rostliny. Co se substrátu týče, pro kaktus bys měl zvolit něco s dobrou drenáží, třeba směs písku a zeminy určené pro sukulenty. Celkově bych doporučil oddělit tyto rostliny do různých terárií nebo alespoň do různých částí jednoho většího. Tak to budou mít obě skupiny ideální podmínky.

105 slov
1.1 minut čtení
22. 5. 2024
Petr Kraus
Meskalin.cz/Články/Rostlinné soužití
Jak vytvořit přírodní ekosystém: Výběr rostlin pro optimální soužitíPraktický návod k výběru a uspořádání rostlin, které posílí jejich vzájemné vztahy v přírodním ekosystému. Zjistěte, jak vytvořit harmonické a udržite...
1000 slov
10 minut čtení
1. 4. 2023
Mgr. Petr Novotný
Přečíst článek
Podobné otázky