Meskalin.cz/Fórum/Pěstování sukulentů v zimě bez umělého osvětlení

Pěstování sukulentů v zimě bez umělého osvětlení

Zajímalo by mě, jestli je možné pěstovat sukulenty v zimě, když nemám přístup k žádnému umělému osvětlení. Mám doma několik druhů, které se mi moc líbí, ale bojím se, že v zimních měsících, kdy je dny tak krátké a sluníčko se ukazuje jen sporadicky, to pro ně může být problém. Myslíte, že zvládnou přežít a prospívat jen s přirozeným světlem? Jaké jsou vaše zkušenosti s pěstováním sukulentů v takových podmínkách? Mám je umístěné na okně, ale obávám se, že i tam je to v zimě málo. Nechci je zahubit, protože jsou pro mě důležité. Jakým způsobem bych měl upravit jejich péči během chladných měsíců? Měly by dostávat méně vody, nebo nějakou jinou speciální péči? Co si o tom myslíte? Máte někdo podobnou zkušenost nebo radu? Děkuji za odpovědi.

128 slov
1.3 minut čtení
15. 1. 2024
Jarmila Holubová

Jasně, pěstovat sukulenty v zimě bez umělého osvětlení je určitě možný. Jakmile je máš na okně, tak dostanou alespoň nějaký sluneční svit. V zimě je důležitý hlavně udržovat teplotu, aby se nezmrzly. Co se týče vody, jo, měli bys je méně zalévat. Sukulenty v zimě spí, takže jim stačí minimálně. Zkus je občas otočit, aby dostaly světlo ze všech stran. Pokud uvidíš, že začínají ztrácet barvu nebo se protahují, tak můžeš zkusit přesunout blíž k oknu. Klidně bych doporučil sledovat vlhkost substrátu a příliš neexperimentovat s hnojivem. Tímhle by to mělo jít.

92 slov
0.9 minut čtení
6. 1. 2024
Vladimír Průcha

Sukulenty v zimě bez umělého světla? Jo, jde to, ale chce to trochu opatrnosti. Pokud je máš na okně, tak aspoň nějaké přirozené světlo dostávají. V zimě se snaž udržet teplotu kolem 15-20 °C a vyvaruj se moc vlhkosti. Zasazení do dobře propustného substrátu je klíčové, aby se ti nezkazily kořeny. Co se týče zalévání, měly by dostávat vodu fakt minimálně, klidně jednou za měsíc, protože v zimě většinou spí. Pozoruj je, pokud začnou vypadat povadlé nebo suché, můžeš lehce přidat vodu. Hlavně ale nespěchej s hnojením, to už není potřeba. Takže jo, mají šanci přežít a pokud je dáš na světlé místo, měly by být v pohodě. Držím palce!

110 slov
1.1 minut čtení
29. 2. 2024
Božena Pernicová
Meskalin.cz/Články/Zimní spánek rostlin
Důležitost osvětlení v zimě: Jak správně umístit rostliny pro optimální růstZjistěte, jak správně umístit rostliny během zimních měsíců, aby měly dostatek světla a energie pro zdravé přečkání zimního spánku.
1000 slov
10 minut čtení
21. 9. 2022
Ing. Jana Květinová, Ph.D.
Přečíst článek
Podobné otázky