Meskalin.cz/Fórum/Jak správně pěstovat kaktusy, aby měly hezké květy?

Jak správně pěstovat kaktusy, aby měly hezké květy?

Zdravím všechny milovníky kaktusů a sukulentů! Mám doma několik kaktusů a vždycky mě fascinovaly jejich květy, ale zatím se mi žádný kaktus neodvážil vykvést. Přemýšlím, co dělám špatně. Možná používám špatný substrát, nebo je to způsobené nedostatkem slunce? Četla jsem, že některé druhy potřebují speciální péči a že je důležité dodržovat určité období odpočinku, aby se pak lépe rozkvetly. Kolik vody vlastně kaktusy potřebují? A je pravda, že některé z nich by měly být na zimu v suchu? Jaké jsou nejlepší podmínky pro jejich pěstování, aby nakonec rozkvetly do krásy? Taky jsem slyšela, že hnojení může hrát velkou roli v tom, jak hezké květy kaktusy mají. Jaké hnojivo je nejlepší použít a jak často bych měla hnojit? Je nějaký trik, jak je vylákat ke květu? Budu ráda za každou radu nebo tip, co by mohlo pomoct mým kaktusům ukázat svou krásu. Díky moc!

143 slov
1.4 minut čtení
9. 1. 2025
Renata Vaňková

Jasně, kaktusy jsou fajn, ale květů se občas dočkáš až po delší době. Je fakt, že slunce hraje velkou roli – většina kaktusů potřebuje hodně světla, ideálně 6-8 hodin denně. Substrát by měl být hodně propustný, ideální je nějaký speciální pro sukulenty. Co se týče vody, tak to chceš dělat opatrně; v létě klidně jednou týdně, ale v zimě je lepší je nechat skoro úplně v suchu. Hnojení je taky důležitý – používej hnojivo pro sukulenty a hnojíš tak jednou za měsíc během vegetační sezony. A nezapomeň na ten odpočinek, většina kaktusů má ráda chladné a suché podmínky v zimě. Pokud chceš kaktusy motivovat ke květu, zkus je na jaře přesunout na slunnější místo a dej jim víc vody na začátku růstový sezony. Držím palce, ať se ti to povede!

130 slov
1.3 minut čtení
17. 1. 2025
Karel Vítek

Takže, co se týče pěstování kaktusů a jejich květů, je to fakt věda. První věc, co je důležitá, je světlo. Kaktusy potřebují hodně slunce, ideálně 6-8 hodin denně. Pokud je máš na okně, snaž se je otáčet, aby rostly rovnoměrně. Co se týče substrátu, zkus použít speciální směs pro kaktusy nebo si udělej vlastní s pískem a perlitem pro dobrou drenáž.

Voda je kapitola sama pro sebe. V létě je zalévej jednou za 1-2 týdny, ale v zimě to chce sucho! Většina kaktusů během zimy přechází do období klidu, takže zalévat fakt jen minimálně. Hnojení hrají taky velkou roli – použij hnojivo na kaktusy a hnojíš jen během vegetačního období (jaro až léto), tak jednou za měsíc by to mělo stačit.

Pokud chceš vyprovokovat květy, zkus je opylovat nebo měnit podmínky – třeba je na konci zimy dát na světlé místo a pak na jaře trochu víc zalévat. Je to o trpělivosti, ale když jim dáš správné podmínky a péči, určitě ti to oplatí krásnými květy.

164 slov
1.6 minut čtení
14. 1. 2025
Ivana Brožová
Meskalin.cz/Články/Expedice za exoty
Cestování za vzácnými kaktusy: Top destinace pro sběrateleObjevte nejzajímavější místa na světě, kde můžete najít vzácné kaktusy a jak je správně sbírat bez poškození přírody.
1000 slov
10 minut čtení
8. 1. 2025
Ing. David Kořínský
Přečíst článek
Podobné otázky