Meskalin.cz/Fórum/Můžu používat kompost na vzácné sukulenty?

Můžu používat kompost na vzácné sukulenty?

Zdravím všechny pěstitele sukulentů a kaktusů. Mám doma několik vzácných druhů sukulentů, které se snažím pěstovat co nejlépe. Poslední dobou jsem přemýšlel o tom, jak vylepšit jejich podmínky a narazil jsem na myšlenku používat kompost jako součást substrátu. Jenže pak jsem si začal dělat starosti, jestli je to dobrý nápad, nebo jestli by to mohlo způsobit víc škody než užitku. Slyšel jsem, že kompost může být skvělým zdrojem živin, ale zároveň jsem i četl, že některé rostliny, a vzácné sukulenty obzvlášť, nemají rády příliš bohaté nebo těžké půdy. Mám strach, že by jim to mohlo uškodit, pokud bude kompost příliš těžký nebo pokud nebude dostatečně odvodněný. Jaké máte zkušenosti s použitím kompostu na sukulenty? Měli jste někdy problém s kořenovou hnilobou nebo jinými chorobami kvůli nevhodnému substrátu? Jaký poměr kompostu a jiných složek byste doporučili pro vzácné druhy? Možná byste mi mohli poradit i nějaké alternativy k běžnému kompostu, které by byly pro sukulentní rostliny více vhodné? Díky za jakoukoli radu alebo zkušenost!

163 slov
1.6 minut čtení
17. 9. 2024
David Dvořáček
David Dvořáček

Kompost na sukulenty? To je dost ošemetný. Většina sukulentů má ráda lehčí, propustné substráty, a kompost umí být dost těžký a bohatý na živiny. Může to vést k problémům s kořenovou hnilobou, pokud se to přehání s vlhkostí. Z vlastní zkušenosti doporučuji míchat kompost s pískem, perlitem nebo jinými lehkými materiály, aby se zlepšila drenáž. Třeba poměr 1:1 by mohl fungovat, ale záleží na druhu sukulentu. Když chceš alternativy, zkus třeba kokosové vlákno nebo speciální směsi pro kaktusy a sukulenty. Ty měly u mě lepší výsledky. Hodně štěstí s pěstováním!

90 slov
0.9 minut čtení
15. 8. 2024
Adéla Švábová
Adéla Švábová

Kompost může být fajn, ale musíš dávat pozor na to, jak ho použiješ. Vzácné sukulenty nemají rády těžkou půdu, takže bys měl určitě kompost smíchat s něčím hrubším, jako je písek nebo perlit, aby to lépe odvodňovalo. Zkus třeba 1:1 poměr kompostu a hrubého materiálu. Taky je dobré zkontrolovat, jestli je kompost dobře vyzrálý, jinak by mohl mít moc živin a to by mohlo vést k problémům s kořenovou hnilobou. Místo klasického kompostu můžeš zkusit i kokosové vlákno nebo směsi určené přímo pro sukulenty, ty jsou lehčí a lépe odvádějí vodu. Hlavně se neboj experimentovat, ale opatrně!

97 slov
1 minut čtení
30. 8. 2024
Vojtěch Havlíček
Vojtěch Havlíček