Meskalin.cz/Fórum/Jak často zalévat barevné sukulenty?

Jak často zalévat barevné sukulenty?

Zajímalo by mě, jak často bych měl zalévat barevné sukulenty, protože mám pocit, že se snažím najít tu správnou rovnováhu. Mám několik různých druhů, a i když jsou to sukulenty, tak se mi zdá, že některé vypadají jako by potřebovaly více vody a jiné zase méně. Třeba ten růžový je pořád tak krásný, ale bojím se ho moc zalévat, abych ho nezahubil. Na druhou stranu jsem slyšel, že některé sukulenty dávají přednost suchu a zalévání jednou za čas. Jak poznám, kdy je potřeba je zalít? A co třeba období roku? Mám je mít v létě na sluníčku a častěji zalévat než v zimě? Kolik vody vlastně potřebují? Dalo by se říct, jaký je ideální interval mezi jednotlivými zálivkami? Je lepší zalévat přesně podle nějakého plánu nebo spíš podle toho, jak vypadají? Zajímalo by mě, jestli někdo má nějaké konkrétní tipy na to, jak sledovat jejich potřeby. Někdo říká, že je dobré používat speciální substrát pro sukulenty nebo kaktusy, tak jestli to hraje roli v tom, jak často je třeba zalévat. Děkuju všem za rady a zkušenosti!

176 slov
1.8 minut čtení
3. 3. 2024
Dana Janková
Dana Janková

Zalévání barevných sukulentů může bejt dost tricky. Obecně platí, že většina sukulentů nemá ráda přemokření, takže je lepší je zalévat až když je substrát suchý. V létě, když je teplo a sluníčko, můžeš klidně zalít jednou týdně, ale v zimě stačí třeba jednou za 2-3 týdny. Sleduj listy - pokud začnou vadnout nebo žloutnout, možná to značí, že maj málo vody, ale pozor - hnědé okraje nebo měkké listy můžou znamenat, že se to přehnalo s vodou. Když používáš substrát pro sukulenty, pomůže to se zadržováním vody a prevencí hniloby kořenů. Ideální je prostě pozorovat a podle toho se řídit. A radši se vyhni zalévání podle plánu - tvé rostliny ti napoví, co potřebujou. Jo a umístění na sluníčku je fajn, ale přímo na žhavé slunce je nenechávej moc dlouho, zvlášť v létě.

133 slov
1.3 minut čtení
12. 1. 2025
Bohuslav Řezáč
Bohuslav Řezáč

Ty barevný sukulenty jsou fajn, ale fakt to chce trochu pozornosti. Obecně platí, že je lepší zalévat méně než víc. Zkus to tak, že je necháš pořádně proschnout, než je znovu zaliješ. V létě, když je teplo a slunce, tak je klidně zalévej jednou za týden, ale v zimě bych to omezil na jednou za 2-3 týdny. Záleží, jak jsou v bytě – pokud máš topení, tak možná častěji.

69 slov
0.7 minut čtení
28. 1. 2025
Daniel Horálek
Daniel Horálek