Meskalin.cz/Fórum/Proč moje Rhipsalis žloutne a co s tím dělat?

Proč moje Rhipsalis žloutne a co s tím dělat?

Mám doma Rhipsalis, což je taková ta krásná visící rostlina, co vypadá jako nějaké tropické kouzlo. Jenže teď mám problém, protože mi začíná žloutnout a já nevím, co s tím. Je to normální? Dělám něco špatně? Můžu jí pomoct? Hlavně se bojím, aby mi neumřela, protože jsem ji dostala dárkem a je pro mě důležitá. Zkoušela jsem ji přesadit do nového substrátu a dáváme jí světlo, ale zdá se, že se to zhoršuje. Možná jsem ji zalila moc? Nebo naopak málo? Jak poznám, jestli potřebuje víc vlhkosti nebo spíš sucho? Někde jsem četla, že Rhipsalis není tak náročný, ale teď si nejsem jistá. Měnila jsem i místo, kde ji mám, ale nevím, jestli to pomůže nebo spíš ublíží. Když se na ní podívám, tak některé stonky jsou jakoby zvadlé a třeba i ošklivé. Co s tím můžu dělat? Je nějaký speciální hnojivo pro Rhipsalis nebo něco podobného? A co byste doporučili jako nejlepší postup pro záchranu mé rostliny? Budu vděčná za jakoukoliv radu!

163 slov
1.6 minut čtení
16. 11. 2024
Bohuslav Jirásek
Bohuslav Jirásek

Žloutnutí Rhipsalis může mít pár příčin, takže je dobrý se na to podívat z různých úhlů. První věc, na kterou bych se zaměřil, je zalévání. Tyhle rostliny nemají rády přemokření, takže když vidíš, že máš zvadlé stonky, mohlo by to být tím, že máš substrát pořád mokrý. Zkus nechat zeminu mezi zaléváním oschnout. Na druhou stranu zase nesmíš zapomínat na vlhkost vzduchu – jestli je u tebe doma moc sucho, může to taky škodit. Rhipsalis má rád vlhčí prostředí. Hnojení bys měla začít dělat až na jaře a používej slabší roztok hnojiva, co je určený na kaktusy nebo sukulenty.

Co se týče světla, nesmíš ji dávat na přímé slunce, spíš nějaký polostín. Měnit místo může pomoct, ale dej jí čas na aklimatizaci. Jestli některé stonky vypadají špatně, klidně je ořízni, aby se rostlina mohla regenerovat. Takže shrnuto: zkontroluj zalévání, dej jí víc vlhkosti vzduchu a dobře zvaž místo, kde ji máš. S trochou péče by se mohla dát dohromady.

158 slov
1.6 minut čtení
27. 1. 2025
Hana Jirková
Hana Jirková

Žloutnutí Rhipsalis může být celkem běžná věc, takže se neboj. Může to být kvůli přelití, což je u těchto rostlin fakt problém. Zkus se podívat na substrát – měl by být dobře drenovaný, ne moc mokrý. Pokud je moc vlhký, tak kořeny můžou začít hnít a to je pak zle. Zkus pár dní nechat substrát zaschnout a pak zalévat opatrně, jen když je to potřeba.

Další věc je světlo. Rhipsalis snáší trochu stínu, ale zas ne úplnou tmu. Pokud máš ji na příliš slunném místě, tak jí může spálit listy. Zkus ji dát na místo s rozptýleným světlem.

Co se týče hnojiva – na Rhipsalis není potřeba nic extra speciálního, ale občas můžeš použít nějaké slabé hnojivo pro kaktusy nebo sukulenty během vegetačního období, třeba jednou za měsíc.

Přesazení může být fajn, ale pokud to bylo nedávno, tak jí dej čas se aklimatizovat. Sleduj ji a když budou stonky zvadlé nebo ošklivé, možná bude potřeba je ostříhat. Ale hlavně klid a pozoruj. Uvidíš, že se to spraví.

164 slov
1.6 minut čtení
6. 11. 2024
Antonín Bárta
Antonín Bárta