Meskalin.cz/Fórum/Můžu pěstovat kaktusy a sukulenty spolu v jedné nádobě?

Můžu pěstovat kaktusy a sukulenty spolu v jedné nádobě?

Zajímalo by mě, jestli je možné pěstovat kaktusy a sukulenty dohromady v jedné nádobě. Mám doma pár kousků různých kaktusů, které miluju, ale také jsem si nedávno pořídil několik sukulentů, které mi přijdou hrozně zajímavé. Přemýšlím, jestli by se jim dařilo pohromadě, jestli nemají nějaké speciální požadavky na péči nebo zálivku, které by mohly být v konfliktu. Slyšel jsem, že oba typy rostlin mají rády slunce a suché podmínky, ale co se týče půdy? Můžu je dát do stejného substrátu? A co zálivka? Jak často bych měl zalévat takovou směs? Mám obavy, aby jeden druh neublížil tomu druhému nebo aby jeden neodčerpával živiny z půdy více než ten druhý. Když už mluvit o prostoru, tak jestli je potřeba mít pro ně dost místa, aby se navzájem netlačily a aby každá rostlina měla dostatek prostoru na růst. Jestli někdo má zkušenosti s kombinací kaktusů a sukulentů v jedné nádobě, budu moc vděčný za jakékoli rady nebo tipy. Dík!

157 slov
1.6 minut čtení
5. 11. 2021
Jakub Mareš
Jakub Mareš

Jo, klidně můžeš pěstovat kaktusy a sukulenty dohromady. Oběma se většinou líbí slunce a suchá půda, takže to je fajn. Jen je dobrý použít správnej substrát - nějakou směs pro kaktusy a sukulenty, aby to měly dostatečně propustný. Zálivku moc nepřeháněj, stačí jednou za pár týdnů, záleží na počasí a teplotě. Každá rostlina by měla mít trochu prostoru, aby se navzájem netlačily, jinak by mohly mít problémy s kořenama. Takže dej pozor na to, aby ses nesnažil narvat do jedný nádoby moc rostlin. Zkus je kombinovat a uvidíš, jak se jim bude dařit.

93 slov
0.9 minut čtení
16. 12. 2023
Pavel Kraus
Pavel Kraus

Jo, pěstování kaktusů a sukulentů dohromady v jedné nádobě je fakt v pohodě. Oběma se líbí slunce a suché podmínky, což je super. Můžeš je dát do stejného substrátu, ideálně použij nějaký pro kaktusy nebo drsnou půdu s dobrým odtokem. S tím zaléváním to chce trochu opatrnost – většina z těchto rostlin potřebuje méně vody, takže radši zalévej méně často, třeba jednou za dva týdny, ale záleží na počasí a vlhkosti. Důležité je, aby měly dost prostoru na růst a nebyly natlačené. Vykouzlíš si pěknou kompozici a pokud se ti daří, tak oba druhy by si měly navzájem neublížit. Štěstí v zahradničení!

102 slov
1 minut čtení
28. 11. 2021
Kristýna Koudelková
Kristýna Koudelková