Meskalin.cz/Fórum/Co dál s tilandsiemi v teráriu?

Co dál s tilandsiemi v teráriu?

Zdravím všechny pěstitele! Mám doma terárium a v něm několik překrásných tilandsií, které se mi podařilo sehnat. Koupil jsem je před pár týdny, ale teď nevím, co s nimi dál. Chtěl bych se zeptat, jaký je nejlepší způsob péče o tyto rostliny? Mám jim dávat vodu pravidelně, nebo je lepší je nechat spíš vyschnout? A co se světlem? Jaké podmínky potřebují? Slyšel jsem, že některé tilandsie potřebují více světla než jiné, tak jak to vlastně poznám? Mám i strach z plísní, protože terárium je uzavřené a nevím, jestli by to mohlo být problém. Jak často by se mělo terárium otevírat a jestli bych měl nějakým způsobem kontrolovat vlhkost vzduchu? Děkuji za každou radu a tip, budu rád za jakékoli zkušenosti, protože chci, aby moje tilandsie byly zdravé a krásné. A poslední věc - co s jejich hnojením? Je nutné je hnojit, nebo si poradí i samy? Díky moc!

148 slov
1.5 minut čtení
7. 6. 2023
Radek Kotek
Radek Kotek

S tilandsiemi je to dost jednoduchý, pokud dodržuješ pár základních věcí. V teráriu se jim většinou daří, ale chce to hlídat vlhkost. Každý týden je klidně roztřiď do misky s vodou na pár hodin, ale pozor, ať nenecháš vodu stát v listových růžicích, mohlo by to vést k hnilobě. Vyschnout je nechávám mezi zaléváním, ale nesmíš je nechat úplně umřít.

Co se světla týče, většina tilandsií má ráda jasné, rozptýlené světlo. Přímo slunce může být moc silné, tak si dej pozor, aby se nespálily. Pokud začnou hnědnout nebo zvadnout, asi mají málo světla.

O plísních si děláš dobře starosti. Otevírej terárium občas, třeba jednou týdně na pár minut, aby se vzduch vyměnil a snížila se vlhkost. Můžeš i kontrolovat vlhkost s nějakým hygrometrem nebo si prostě všímat kondenzace na skle.

Hnojení? Někdy je dobré přidat trochu tekutého hnojiva na bromélie jednou za měsíc nebo tak, ale není to nutnost. Tilandsie si většinou poradí i bez toho, pokud mají dobré podmínky.

Takže v podstatě – voda, světlo a vzduch. Držím palce!

168 slov
1.7 minut čtení
9. 5. 2023
Daniel Macek
Daniel Macek

Péče o tilandsie v teráriu je celkem jednoduchá. Co se týče vody, tak je fajn je rosit tak jednou za pár dní, ale klidně se podívej, jak to zvládají, když je vzduch vlhčí. Voda by měla být odstátá nebo dešťová, aby si neudělaly paseku s chemikáliema. Oproti tomu je důležitý nechat je občas i vyschnout, jinak začnou hnít. Světlo - většina tilandsií má ráda jasné světlo, ale ne přímý sluneční svit, to by je spálilo. Pokud začnou ztrácet barvu nebo se kroutit, asi mají málo světla. Uzavřené terárium může mít vlhkost problém, takže občas otevři, aby se vzduch vyměnil a snížil se risk z plísní. Kontrolu vlhkosti můžeš dělat jen odhadem – když to bude vypadat jako v pralesu, tak je to ok. Hnojení není nutné, ale pokud chceš, tak nějaké speciální hnojivo na bromélie jednou za měsíc by mělo stačit. Držím palce!

145 slov
1.5 minut čtení
18. 1. 2025
Monika Vlková
Monika Vlková