Meskalin.cz/Fórum/Co mám dělat, když se mému kaktusu nedaří?

Co mám dělat, když se mému kaktusu nedaří?

Mám velký problém se svým kaktusem a opravdu nevím, co dál. Když jsem ho koupil, byl nádherný, plný života a všechno vypadalo skvěle. Ale teď je to nějaké divné, začíná ztrácet barvu a listy (nebo spíš trny?) se mu jakoby kroutí. Vůbec nevím, jestli ho zalévám moc nebo málo. Vždycky jsem četl, že kaktusy nepotřebují moc vody, ale teď jsem si nejistý. Mám pocit, že mí kaktusy trpí nějakou nemocí nebo škůdci, ale jak to poznat? Jaké by měly být ideální podmínky pro něj? Myslím, že mu chybí slunce, ale je to možné? Mám ho přesunout na jiné místo? A co hnojivo? Nikdy jsem mu žádné dávat nezkoušel a teď si říkám, jestli bych neměl začít. Jak často ho mám hnojit a jaké hnojivo zvolit? Mám se bát plísně nebo jiných problémů? Co když mu pomůže přesazení do nového květináče? Taky bych chtěl vědět, jak poznat, jestli je kořenový systém zdravý nebo už shnilý. Proč se vlastně kaktusům tak nedaří a co dělám špatně? Chtěl bych zachránit svého malého přítele, takže budu vděčný za každou radu.

176 slov
1.8 minut čtení
17. 1. 2025
Romana Tvrdíková
Romana Tvrdíková

Když kaktus trpí, tak to může být klidně špatná zálivka. Kaktusy jsou na vodu háklivé a moc ji nesnesou, takže se nediv, když umírají třeba na hnilobu. Zkus mu nechat půdu úplně vyschnout mezi zálivkami, což je důležitý krok. Co se slunce týče, většina kaktusů miluje hodně světla, takže když je v místnosti málo světla, tak ho klidně přesuň na okno nebo ven, ale pozor na přímé slunce hned po zimě, to by mohlo spálit. Hnojivo? No, na jaře a v létě je dobrý použít speciální hnojivo pro sukulenty. Hnojíš tak jednou za měsíc, ale když je kaktus slabý, tak radši vynechej. Když se díváš na kořeny, tak by měly být pevné a bílé. Pokud jsou hnědé a měkké, tak to už není dobrý znak. Přesazení je fajn nápad, pokud vidíš, že kořeny jsou zacpané nebo zdrclé v starém květináči. A jo, plíseň může být problém, takže kontroluj listy a drž kaktus v suchu. Doufám, že se ti ho podaří zachránit!

161 slov
1.6 minut čtení
29. 4. 2024
Vojtěch Havlíček
Vojtěch Havlíček

Co se týče tvého kaktusu, tak to vypadá, že můžeš mít problém s přeléváním. Kaktusy potřebují málo vody a pokud je zalíváš moc, tak si kořeny můžou začít hnit. Zkus zkontrolovat, jestli je půda suchá, než ho zase zaliješ. Ideálně bys měl počkat, až je substrát úplně suchý. Co se světla týče, kaktusy mají rády slunce, takže pokud je máš někde ve stínu, zkus je dát na světlé místo, ale pozor na přímé slunce, to může spálit. Hnojivo není potřeba často, stačí jednou za pár měsíců v období růstu a používej speciální hnojivo pro kaktusy. Pokud je kaktus měkký nebo má skvrny, může mít plíseň nebo nějaké škůdce. Podívej se na kořeny, jestli nejsou černé a hnusné – to je špatně. Když ho přesadíš do čerstvé půdy, může se mu lépe dařit. A nezapomeň na drenážní díry v květináči! Držím palce.

141 slov
1.4 minut čtení
24. 1. 2025
Bedřich Rozsypal
Bedřich Rozsypal