Meskalin.cz/Fórum/Jak se starat o kaktusy v zimě?

Jak se starat o kaktusy v zimě?

Zdravím všechny milovníky kaktusů a sukulentů! Přemýšlím, jak nejlépe zajistit, aby mé kaktusy přežily zimu. Mám doma několik různých druhů a chtěl bych vědět, co byste doporučili ohledně jejich péče v těchto chladných měsících. Jak je to s osvětlením? Mám je nechat na stejném místě, nebo je přesunout na světlejší místo? Co se týká zálivky, jak často by se měly zalévat, když venku mrzne? Vím, že kaktusy potřebují méně vody v zimním období, ale jak moc je to „méně“? Je třeba je chránit před přímým kontaktem s oknem, aby nezmrzly? A co teplota v místnosti - jaká by měla být optimální, aby se cítily dobře? Odpovědí je tolik a já jsem trochu zmatený. Jak vy řešíte péči o své kaktusy v zimě? Máte nějaké osvědčené tipy nebo triky? Děkuji za všechny rady!

132 slov
1.3 minut čtení
28. 9. 2024
Daniel Macek
Daniel Macek

Takže, péče o kaktusy v zimě není tak složitá, jak se zdá. Osvětlení je důležité, takže je dej na co nejsvětlejší místo, ale pozor na přímé slunce, pokud je okno hodně studené. Zálivka by měla být dost minimální. Většinou stačí zalít jednou za měsíc nebo i méně, zaleží na teplotě a vlhkosti vzduchu. Jakmile začne venku mrznout, tak radši nechte kaktusy oschnout, aby nezčernaly od kořenů. Teplota v místnosti by měla být někde kolem 10-15 stupňů Celsia, aby se cítily dobře. A fakt je dobrý je chránit od okna, aby nezmrzly. Když je to moc blízko studeného skla, tak se může stát, že dostanou šok. Jinak to chce sledovat a prostě se nenechat vykolejit – kaktusy jsou odolné, ale potřebují svou péči. Tak držím palce!

125 slov
1.3 minut čtení
18. 1. 2025
Emil Jiránek
Emil Jiránek

Péče o kaktusy v zimě je fakt důležitá, jinak ti můžou zmrznout nebo zahnívat. Osvětlení záleží na tom, co máš za druhy, ale obecně by měly mít dost světla, takže jestli máš nějaký světlý parapet, tak je tam dej. Zálivku omez na minimum, třeba jednou za měsíc, když vidíš, že jsou úplně suchý. Snaž se je nedávat moc blízko okna, aby nezmrzly – radši je dej do místnosti, kde je tepleji, ale ne úplně vedle topení. Teplota by měla být aspoň kolem 15 stupňů, ideálně víc. Takže jo, prostě míň vody a víc světla, a měj je v teple. Držím palce!

101 slov
1 minut čtení
21. 1. 2025
Antonín Vaněk
Antonín Vaněk