Meskalin.cz/Fórum/Zalévání sukulentů s vysokými nároky na živiny

Zalévání sukulentů s vysokými nároky na živiny

Narazil jsem na zajímavé sukulenty, které mají fakt vysoké nároky na živiny, a teď nevím, jak je správně zalévat. Takže, pokud máte nějaké zkušenosti, budu vděčný za vaše rady! Myslím, že je důležité najít tu správnou rovnováhu mezi zaléváním a hnojením, ale jak to vlastně provést? Mám je zalévat častěji než jiné sukulenty, nebo stačí dodržovat standardní režim? A co hnojivo? Jak často bych měl používat hnojivo a v jakém množství? Co když mi rostliny začnou žloutnout? To znamená, že se přelívám nebo naopak, že jim chybí živiny? Jaké typy substrátů byste doporučili pro takové náročné sukulenty? Vím, že existují speciální směsi, ale co by měly obsahovat, aby se rostlinám opravdu dařilo? Zajímá mě také, zda je lepší zalévat ráno nebo večer. Mohlo by to mít vliv na jejich zdraví a růst? Děkuji za jakékoli tipy a rady!

138 slov
1.4 minut čtení
3. 11. 2022
Miroslav Fojtík
Miroslav Fojtík

Pokud máš sukulenty s vysokými nároky na živiny, tak to chceš vážně zmáknout. Co se týče zalévání, tak to se moc neliší od běžných sukulentů, ale možná budeš muset trochu častěji kontrolovat vlhkost substrátu, zejména v letních měsících. Zkus dodržovat pravidlo: nechat substrát úplně vyschnout mezi zaléváním, ale nezapomeň, že oni fakt chtějí i dostatek vody, když už je zaléváš.

Hnojení je důležité! Můžeš použít hnojivo pro sukulenty, ale dej pozor na koncentraci. Většinou stačí jednou za měsíc v období růstu (jaro a léto), ale pokud vidíš, že začínají žloutnout, zkus snížit dávku nebo přidat trochu víc hnojiva. Žloutnutí může znamenat přelití nebo nedostatek živin – tak si dej pozor.

Pro substrát bych doporučil něco, co má dobrou drenáž. Můžeš vyzkoušet směs s perlitem nebo pískem, aby to nebylo moc hutné. Ideální je směs určená přímo pro sukulenty.

A co se týče zalévání ráno nebo večer? Ráno je lepší, protože večer může zůstat voda na listech a to může vést k plísním. Takže radši ráno, ať mají šanci se osušit. Zkus to a uvidíš, jak budou reagovat!

175 slov
1.8 minut čtení
2. 2. 2024
Petra Vondrová
Petra Vondrová

Sukulentní rostliny s vysokými nároky na živiny potřebují trochu jinou péči než ty standardní. Zalévání by mělo být obvykle méně časté než u běžných sukulentů, ale důležité je, aby substrát dobře propouštěl vodu, takže se vyplatí zvolit směs s pískem nebo perlitem. Hnojení je klíčové – doporučuju nějaké tekuté hnojivo, ideálně s vyváženým poměrem NPK, a to tak jednou za měsíc během vegetační sezóny. Když ti rostliny žloutnou, může to být signál přelévání nebo nedostatku živin, takže je dobré zkontrolovat, jak často je zaléváš a jestli dáváš hnojivo. Co se týče toho, kdy zalévat, ráno bývá lepší, protože se voda během dne odpaří a kořeny se nespálí. V zásadě se drž pravidla – méně častěji s pořádným hnojením, a měly by přežít. Jo a substrát by měl být dost vzdušný, takže přidej nějaký drcený kámen nebo kokosové vlákno.

138 slov
1.4 minut čtení
11. 12. 2023
Filip Slavík
Filip Slavík